Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Allmänt om Kina > Bank och post i Kina

Bank och post i Kina

Många kanske tycker att de svenska bankerna och posten funkar dåligt och har dålig service, men allting är relativt. :) Det här är kanske inte så mycket nyttig information för dig som ska till Kina utan jag delar bara med mig av mina erfarenheter och tankar när det gäller bank och post i Kina.

Banken i Kina

bank-of-china.jpg

När jag först kom till Kina för att studera så bestämde jag mig för att öppna ett konto i en kinesisk bank, då jag trodde att allt skulle bli så mycket smidigare då. Jag hade tagit med en del kontanter (dollar och euro) och jag ville sätta in alla kontanterna på banken. Jag gick till den närmsta banken som var Bank of China. När jag kom fram till luckan blev det lite problem då ingen på banken kunde någon som helst engelska, i alla fall inte tillräckligt för att kunna vara till någon hjälp. Som tur var så stod en koreansk tjej i kön bakom mig, och hon hörde allt och förstod mitt problem. Hon kunde prata ganska bra kinesiska och ganska lite engelska, men ändå tillräckligt för att guida mig genom hela proceduren. Jag fick ett uttagskort och en bankbok.

En tid senare var jag på besök i Baoding, ca 120 km söder om Peking. Där behövde jag ta ut lite pengar, men mitt uttagskort funkade inte av nån anledning så jag gick istället till Bank of China, förberedd med en kinesisktalande kompis och beredd på framgång. Det gick inte. Inget bra svar om varför, men det blev inga pengar. Vi tog en taxi till nästa Bank of China och fick ungefär samma resultat där. Dom knappade på datorn, viskade och smusslade lite och meddelade att några pengar det blev det tyvärr inte. Tredje Bank of China – ja, det gäller att ha tålamod – meddelade snart att felet berodde på att jag var i fel stad! Okej, det borde jag ha tänkt på kanske? Banken var rätt, men staden var fel.

Posten i Kina

china-post.jpg

En gång behövde jag skicka ett brev från Peking till Sverige. Brevet innehöll en cd-skiva och borde kunna skickas som ett vanligt brev eftersom det knappast vägde mer än 20 gram. Första bästa postkontor, med skylt på engelska där det stod ”China Post” och allt, ville givetvis inte skicka mitt brev. De sa att det inte gick att skicka till Sverige därifrån. Undrar om de visste vad posten gör och vad de är till för. Vad är det för mening med att skicka brev om man själv ändå måste åka till rätt ställe med det?

Nästa post, det största postkontoret jag kunde hitta mitt i Peking. De letade länge i prislistan och hittade till slut mitt pris; 268 kronor. Okej, vad gör man… jag skickade inte brevet men jag var lite glad över att de faktiskt kunde tänka sig att åta sig mitt uppdrag.

Tillbaks på skolan så gick jag lite uppgivet in till mitt lokala postkontor och viftade med brevet. Jodå, en tia kostade det och det skulle ta en vecka! Synd bara att jag inte gick till mitt eget postkontor först.

Med risk för att låta lite gnällig, okej mycket gnällig.. men ibland gäller det att ha gott om tålamod när man är i Kina. Samtidigt har jag fått den allra bästa servicen i Kina men det gäller mest på privata hotell, restauranger och butiker. Statliga verk som posten och de stora traditionella bankerna är inget vidare alls. Det kommer säkert att ändras med ökad konkurrens men det finns fortfarande kvar gott om surpuppor bakom kassorna och det känns alltid tråkigt när man drabbas. Nej, det går inte, omöjligt, nästa kund!


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. krystyna skriver:

  Prova hitta express -, rekomenderard brev skickad från Sverge till Peking
  Du kan ha tur att Posten hittar att ett brev har kommit till Beijing Men var finns den ? vilken Post kontur ? Ingen vet !!!
  Det står 4 dagar express brev som skall tar till Beijing
  Men det kan går en månad och ingen vet vard en finns
  Det kan visa sig att brev bärare lämnat brev till någon !!!
  Alltså till vem ?
  O key Betala . OCh sedan var är brevet ???
  Vem kan hitta den Varken svensk post eller kina post
  Forsvinner i ” någons hand ”

 2. Thomas Schön skriver:

  Jag skickade ett vykort till min fru i Kina på vilket jag skrivit hennes namn och adress på engelska, men det kom aldrig fram.
  Jag provade då att skriva hennes namn och adress på kinesiska och då kom det fram på två veckor ungefär.

  Jag bad henne skriva adressen åt mej och skrev ut den på en klisterlapp jag satte över adressfältet på vykortet.

  /Thomas

 3. Javier skriver:

  Jag skickade ett brev till Kina. Det skulle ta 6 arbetsdagar att komma fram, enligt Posten upplysningsservice. Lita inte på det. Nu har det redan gått 9 arbetsdagar och brevet har ännu inte kommit fram.

 4. kiki skriver:

  hej , har hört att det är så jävla svårt att chika pengar fr kina??
  till sverige?? stämmer det?jag har en komppis som e där alltid i semester o fösöker chika pengar till sverige flera gånger om vecka, men kommer aldrig fram till mitt konto, VARFÖR????

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina