Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Jiangsu > Wuxi

Wuxi

Femtio minuter med höghastighetståget från Shanghai ligger Wuxi känd som ”Land of Fish and Rice”. Tidigare var Wuxi en hamnstad med en välbesökt marknad med ris och tyg. Idag kallas staden på grund av sin utvecklade industri och allt starkare ekonomi ibland för ”Lilla Shanghai”. Det finns en stor samling svenska företag i Wuxi och det har inletts ett samarbete mellan Wuxi och Sverige om att bygga en ekostad i den nya stadsdelen Tai hu New City, med Hammarby sjöstad som förebild.

Wuxi som stad har en historia som stäcker sig cirka 3000 år tillbaka. Taibo, den äldsta sonen av kejsaren Zhouwu i Zhou-dynastin kom till Wuxi från inlandet Kina. Med sig tog han kulturen och skapade Wu. Området hade under Zhou- och Qin-dynastierna gott om tenn, men under slutet av Qin-dynastin var tennet förbrukat och staden kom att kallas för Wuxi, platsen utan tenn. Wuxi är omgärdat av vatten och grönområden med Kinas tredje största sötvattenssjö Tai Hu Lake i söder och Yangtse-floden som rinner i norr och med the Grand Canal som rinner genom staden.

Sevärdheter

Området i och kring Wuxi bjuder på en del parker och sevärdheter. Det flesta några kilometer utanför centrum.
Turtle head park som utgörs av ett litet berg som sträcker sig ut i sjön och som namnet avslöjar ser ut som huvudet på en sköldpadda ligger cirka 40-50 minuter från centrum med buss. Området är ganska stort och man kan lätt spendera några timmar med att vandra omkring bland tempel och bambu och även ta den lilla färjan till den mindre ön Fairy Island.

Ling Shan Buddha, är förhållandevis ung attraktion i Wuxi då den byggdes så sent som 1996. Statyn är en av Kinas största Buddhastatyer, som sträcker sig hela 88 meter över marken. Det har sedan dess byggts nya byggnader och hela området runt statyn är en turistattraktion som lockar mängder av nationella turister.
Mey-blossom garden anlades 1912 med målet att tillföra väldoft till världen. Parken är en del av Tai Hu Lake området och bjuder på avkoppling från trafiken och stressen inne i staden. De blommande träden bjuder på en härlig doft och vid soliga dagar och framför allt på helgdagar är parken full med människor som spelar kort, dricker te och äter solrosfrön och framförallt umgås med nära och kära.

Xihui Park är den av alla de parker som finns som ligger närmast centrum. Namnet är hämtat från de två berg Xi och Hui som utgör stommen i parken. Runt de två bergen finns bland annat Huishan Temple och Pleasure Garden. Historien gällande Pleasure Garden går som sådan att Kejsaren Kangxi och Kejsaren Qianlong i Ching dynastin kom till Xihui Park när de reste i södra Kina. Kejsaren Qianlong blev väldigt förtjust i den vackra trädgården och gav order om att en identisk skulle byggas i Sommarpalatset i Beijing. I parken kan man även klättra de 1000 stegen upp till TV-tornet på Hui som vid klara dagar bjuder på utsikt över staden och Tai Hu Lake.

Nan Chang Temple är närmare centrum och ligger fint vid kanalen. Runt templet finns små butiker, djurmarknad och flera möjligheter till en munsbit eller två. Strax söder om tempelområdet byggs det i Wuxi Qingming Bridge Ancient Canal scenic area upp en gammal gata där butiker, caféer, restauranger och gallerier är på väg att slå upp sina portar.

Mat

Den traditionella maten i Wuxi har till viss del en söt smak och bjuder bland annat på hun tun och xiao long man tou, som båda är en sorts dumplings, Wuxi revbensspjäll och de ”tre vita” som består av vit fisk, vit räka och jade fisk från Tai Hu Lake. På sommaren är det säsong för persikor och de är otroligt söta och saftiga. Wuxis persikor har under lång tid haft rykte om att vara de bästa och under säsong ser man stora kartonger fyllda med fina persikor.

Shopping

Wuxi bjuder på allt från lyxig shopping i butiker som Louis Vuitton, Chanel och Prada till små butiker längs gatan och en gigantisk inomhusmarknad där man kan finna allt möjligt, som gummisnoddar på lösvikt, kopior på kända marken och tygblommor. De mest välkända hantverken från Wuxi är Huishan hill-lerfigurer och Wuxi broderier.


Artikeln postad av
Kommentarer
  1. Carina skriver:

    Jag åker tillbaks till Kina 12/5! Var där i november, helt fantastiskt! Nu blir det bl.a Terracottaarmen och muren igen såklart =)

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina