Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Blogg om Kina > Kinesiska restauranger – Eldtemplet i Changsha

Kinesiska restauranger – Eldtemplet i Changsha

Changsha är provinshuvudstad i Hunan; en utav de provinser som tog chilin till sitt hjärta när den kom till Kina med Portugiserna. De flesta maträtterna här är vackert rödfärgade av färsk, saltad eller torkad chili. Det är också en fuktig provins med många vattendrag så många av de bästa rätterna görs på fisk och andra vattendjur. En fantastisk anrättning man inte får missa är ”Duo jiao yu tou” – ett enormt fiskhuvud som täcks med saltad chili och sedan ångkokas. Grodor är de också väldigt duktiga på att laga och det ska man absolut inte missa vid ett besök. På sommaren är flodkräftorna ett annat måste.

I Changsha ligger den hittills största kinesiska restaurangen i världen – West Lake – med ca 5000 platser men stadens kanske mest berömda restaurang är det gamla eldtemplet – Huo gong dian. Byggnaden restes som tempel till eldguden på 1700-talet. Templet blev välbesökt och ett helt kvarter med allehanda matförsäljare växte upp kring det, fortfarande idag är koncentrationen av restauranger och snackbarer väldigt hög i denna del av staden. Det är dock inte originalbyggnaden som står kvar; den brann ner 1938 tillsammans med resten av Changsha (en stenvalvbåge från innan branden står kvar). En mer modest variant av templet byggdes upp som på femtiotalet byggdes om till ett rent restaurangcenter.  Lokalerna tog mycket stryk under kulturrevolutionen men innan detta han dock Mao Zedong avlägga ett besök och berömma den stinkande doufu (bönost) som är den mest omtalade specialiteten. Det dröjde till 2001 innan en ordentlig restaurering gjordes. En tempeldel finns längst in på innergården men det är mest som tehus och restaurang som byggnaden är känd. Lite överskattat menar vissa med god lokalkännedom men en plats med officiellt erkännande som ”berömt turistmål” så det råder ingen brist på gäster. Likt de flesta kinesiska restauranger av lite större modell så finns på bottenvåningen ett – mycket livligt – gemensamt rum med mängder av bord; små och stora. På våningarna över finns en mängd rum för sällskap som vill ha lite mer lugn och ro (eller i alla fall avskildhet). På en central innergård finns en liten scen där det spelas traditionell musik och opera. Vad gäller maten så serveras en mängd smårätter, det absoluta flaggskeppet är just den stinkande doufun som är helt svart utanpå. Luktar illa men smakar gott. På det hela taget är det väl värt ett besök.  Det behövs nog ingen förbokning om man vill sitta det gemensamma rummet men vill man ha ett privat rum bör man ringa i förväg.


Adress:

Huo Gong Dian  (火宫殿) ,78 Pozijie (坡子街), Changsha.

Buss 2 och buss 142 stannar i närheten.


Artikeln postad av
Kommentarer
  1. Anna.f skriver:

    Hur långt är det från Beijing till Hogongdian?

  2. Ding skriver:

    Har dom menyer på engelska? Det vore trist att råka beställa in orm eller nåt av misstag

    • Eric skriver:

      Jag tror inte att de har engelska menyer. Möjligt att de numera har bild-menyer så att det finns någon chans för den icke läskunnige.

  3. boris skriver:

    Menar du 5000 platser eller 500? Kan det verkligen stämma?

Leave a Reply to Eric

Foton och bilder från Kina