Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Hangzhou > Hangzhou

Hangzhou

Hangzhou ligger i provinsen Zhejiang i östra Kina. Hangzhou ligger ungefär 18 mil söder om Shanghai och man kan lätt ta sig mellan städerna med snabbtåget. Staden är ganska liten, ”bara” knappt två miljoner invånare. Hangzhou är en förhållandevis rik stad då många rika affärsmän väljer att bosätta sig här. De finaste områdena, särskilt nära sjön Xihu, kan vara extremt dyra att bo i.

Hangzhous historia

Efter Tangdynastins fall år 907 så blev stämningen i Kina mycket orolig, med inbördeskrig och en splittring som kallas för ”De fem dynastierna och De tio rikena”. Under den tiden, år 907-960, etablerades och föll fem dynastier i norra Kina och tolv kejsardömen i södra Kina.

Songdynastin tog vid därefter, mellan åren 960-1279. Songdynastin var militärt mycket svag och kulmen blev mongolernas erövring av Kina som inleddes år 1211. Efter förlusten av norra Kina brukar man tala om Södra Song, med Hangzhou som huvudstad.

Hangzhou kom att bli ett viktigt kultur- och handelscentrum i Kina och fortsatte att vara det ända fram till ca 1863 då staden förstördes under Taipingupproret. 1911 blev staden intagen av Chiang Kai-shek (senare statschef i Taiwan) och under andra världskriget var Hangzhou ockuperat av japanerna.

Idag finns inte så mycket kvar av den ursprungliga staden, men några tempel och pagoder har klarat sig, främst kring Xihu-sjön (West Lake).

Turism i Hangzhou

Xihu-sjön, West Lake, är berömt i hela Kina och väldigt många reser hit för att strosa omkring runt sjön och njuta av atmosfären. I Kina har man inte särskilt många sjöar, jämfört med till exempel Sverige där det finns vatten precis överallt. Därför är det lite exotiskt med stora vattendrag och många kineser tycker det är väldigt speciellt.

Läs även dessa artiklar om sevärdheter i Hangzhou:

Xihu-sjön (West Lake)
Wushan-torget
Hefang Street
Yue Feis tempel
Song Dynasty City
Lingyin-templet


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina