Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Shanghai > Yuträdgården (Yuyuan)

Yuträdgården (Yuyuan)

Ett ”måste” bland Shanghais sevärdheter är Yuträdgården (eller Yuyuan garden) som ligger i området Nanshi på Puxisidan, som är den västra delen av Shanghai, staden är nämligen delad i två av Huangpufloden.

Hit tar du dig enklast med taxi eller tunnelbana (stationen heter Yuyuan garden och ligger längs linje 10). För att beskåda själva trädgården som är öppen dagligen mellan 8.30–17.30 så betalar du ca 30 kr i inträde. Det är dock inget måste då området runtomkring trädgården bjuder på många upplevelser i sig. Till exempel ett tempel, butiker, tehus och många byggnader i äldre kinesisk arkitektur.

Trädgården är en av hela Kinas bäst bevarande klassiska trädgårdar och dess yta mäter uppemot två hektar. Trädgården anlades redan på mitten av 1500-talet (under Ming dynastin) av en person vid namn Pan Yunduan och trädgården var hans privata egendom. Trädgården lär dock har ändrats flera gånger sedan dess av olika orsaker. Det sägs bland annat att trädgården växte igen under en period, men när den köptes upp under mitten av 1700-talet så byggdes den upp på nytt. Under mitten av 1900-talet så förstörde japanska trupper trädgården, men den kinesiska regeringen valde att reparera skadorna och bygga upp trädgården ytterligare en gång. 1961 öppnades parken för allmänheten och för snart 30 år sedan 1982, så blev trädgården ett nationellt monument i Kina.

Byggnad i kinesisk stil i Yuträdgården

Om du väljer att betala inträde och besöka själva Yuträdgården så kan förutom växligheten flertalet paviljonger, välvda broar och guldfiskdammar beskådas. Allt detta anlagt på ett sådant sätt att trädgården uppfattas mycket större än vad den egentligen är, som tur är finns det gott om skyltar som förhindrar att du går vilse. Bland sevärdheterna inne i trädgården finns ett ginkoträd som är över 400 år gammalt. På kinesiska kallas trädet baiguo vilket betyder vit frukt. Ytterligare en berömd sevärdhet i trädgården är ”den utsökta jadestenen”, detta monument sägs vara utmejslad av vattnet från en närliggande sjö. Trädgården omges av en mur med drakar så det går inte att se in i den utan att betala inträde.

Skylt så man inte går vilse

Utanför murarna finns en mycket speciell bro som kallas ”de nio krökarnas bro” eller på kinesiska Jiu Qu. Formen på bron skulle hindra onda andar att ta sig över den. På bron är det en ständig trängsel av människor, det är i stort sett omöjligt att fotografera endast bron, det rör sig alltid någon person i bilden. Värst är trängseln på förmiddagarna, så planera ditt besök här noggrant.

De nio krökarnas bro

I dammen under bron simmar mängder med guldfiskar i modell större som är väldigt vackra att se på. I dammen finns även ett mycket berömt tehus som bär namnet Huxinting och det är Shanghais äldsta tehus. Detta byggdes redan 1784 men blev inte tehus förrän 1855. Innan dess höll nämligen Shanghais tyghandlare till i huset, man hade affärsmöten och handlade med tyger här. Idag kan du njuta av en kopp kinesiskt te i paviljongen som har plats för ca 200 personer. Från första början var både dammen och tehuset en del av Yuträdgården men står idag alltså utanför.

Guldfiskar

Ett annat ”måste” är att smaka på de ångkokta knytena med olika fyllning som serveras bland annat på ”Nan Xiang steamed bun restaurant” som ligger precis vid den sicksackformade brons ena fäste. Det finns två alternativ, det första och lite enklare alternativet är att ställa sig i den så gott som alltid välfyllda kön och köpa de så kallades ”dumplingsen” för att ta med sig och äta utomhus. Det andra och förmodligen lite bättre alternativet – för vem vill inte sätta sig ner och vila fötterna efter mycket promenerande? – är att besöka samma restaurang fast en våning upp. Här får man oftast också köa en liten stund tills bordet blir klart, men kön består av en rad stolar som man kan sätta sig på och vila samtidigt som man köar. I restaurangen kan ni beställa ångkokta dumplings med olika fyllningar, dessa doppar man sedan i en liten skål med soja och tunt riven ingefära. Se upp för den varma fyllningen och akta så att det inte stänker på kläderna om du är ovan att äta med pinnar. Priserna i restaurangen är humana men det är förstås ännu billigare att handla i ”luckan” utanför restaurangen.

Ångkokta dumplings som på kinesiska heter baozi

Utanför trädgården finns det många möjligheter att köpa souvenirer, området runtomkring kallas Yuyuanbasaren och är en del av ”Shanghai Old street”. Här gäller det dock, som på många andra ställen i Shanghai, att pruta och risken är nog ändå stor att du får betala ett högre pris än du borde. Nyligen invigdes även en galleria intill Yuträdgården med flera kända internationella butikskedjor representerade. Utsidan av gallerian smälter in i omgivningen eftersom den är byggd i samma stil som de äldre husen, invändigt är det dock nytt och modernt. I området sägs det även finnas en bit av den gamla stadsmuren bevarad, detta vid korsningen Dajing Lu och Renmin Lu.

Det går utanvidare att spendera en hel dag i området, men har du ont om tid så är det helt klart värt även en snabb visit. I närheten av Yuträdgården finns även ett tempel som kallas Stadsgudens tempel och som är lämpligt att besöka i samband med Yuträdgården.


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. Sven Englund skriver:

  Tunnelbanestationen heter också ”Yuyuan garden” om jag inte minns fel.

 2. johan64 skriver:

  Finns det nåt speciellt att köpa där eller är det typ samma grejer som man kan hitta på alla andra marknader i Kina? Någon specialitet alltså?

  • Emma skriver:

   Specialitén i det här området (och även i resten Shanghai) och som jag tycker man ska köpa och äta är dumplingsen. I övrigt så finns det mängder med små fina souvenirer som man kan köpa med sig som ett minne, allt ifrån kylskåpsmagneter och ätpinnar till större jade skapelser. Mvh //Emma

 3. mh1984 skriver:

  Jag älskar verkligen de kinesiska byggnaderna, dom är så snygga! Jag skulle vilja bygga ett hus i kinesisk stil i Sverige! :)

 4. William Wang skriver:

  Vilket fint ställe!

 5. 11martin skriver:

  Jag har faktiskt varit på den där Nan Xiang restaurangen, jag känner igen den från bilden på skylten. Väldigt god baozi där faktiskt! Den här artikeln påminner mig om den gamla goda tiden när jag var i Kina. Tack Emma, hoppas har du har det bra i Shanghai! :)

  • Emma skriver:

   Jag håller med om att maten är toppen där, senast igår åt jag där med några gäster som är här på besök. Tack snälla! mvh //Emma

 6. petra.w.o skriver:

  Min kompis tipsade om att besöka Yuträdgården under kinesiska nyåret. Det måste vara full aktivitet i parken då eller hur?

  • Emma skriver:

   Det tipset har jag inte hört tidigare men det kan skert stämma, det är full aktivitet på de flesta ställen under nyåret tycker jag :) Men jag ska kolla upp om det händer något speciellt i Yuträdgården under nyåret så återkommer jag. Mvh //Emma

 7. JC skriver:

  Mycket läsvärt! Tack för en bra artikel och tack för att man fick längtar sig bort lite.

 8. sofie.l skriver:

  älskar det!!!!! :)

 9. christine skriver:

  Nu gör jag inom kort min 3:e resa till underbara Shanghai….tack för fina tips.Christine

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina