Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Shanghai > TV-tornet i Shanghai (Oriental Pearl Tower)

TV-tornet i Shanghai (Oriental Pearl Tower)

Oriental Pearl TV Tower of Shanghai eller på kinesiska Dōngfāng Míngzhūtǎ är precis som namnet säger Shanghais TV-torn. Pärltornet är förmodligen den byggnad som förknippas allra mest med Shanghai och dess sensationella ”skyline”. Tornet är beläget på Pudong vid Lujiazui och mäter hela 468 meter till den högsta spetsen. Tornet syns från många delar av staden och på kvällstid är det vackert att promenera på Bund för att se det upplyst i neonfärger. Dock så släcks hela staden ner klockan 22.00 så tänk på att inte gå ut alldeles för sent om du vill se detta.

Byggnationen av Pearl Tower startade 1990 och stod helt klart fyra år senare, det vill säga först 1994. Byggnaden blev då Kinas högsta och förblev det fram till 2007 då Shanghai World Financial Center (492 meter) stod klar. Dock är det för tillfället åtminstone fortfarande Asiens högsta torn och ligger på tredje plats i världen. Inom kort kommer dock ett högre torn stå klart i Tokyo och Pearl Tower kommer då förlora förstaplatsen i Asien. Arkitekten som har ritat Pearl Tower heter Jian Huang Cheng. Arkitekturen benämns som futuristiskt design, vilken är förståligt eftersom det är enkelt att dra paralleller med rymden när man ser byggnaden. Det sägs att han fick inspiration ifrån en poetiskdikt när han ritade byggnaden. Dikten härrör från Tang dynastin och handlar om ett speciellt ljud från ett musikinstrument. Ljuden skulle påminna om stora och små pärlor som faller ner på en jade platta. Arkitekten själv påstår att så inte var fallet, utan att det är någon annan som sett denna likhet i efterhand.

På tornet finns 11 stycken runda ”rymdmoduler” som glittrar i rosa, de två största är ca 50 meter i diameter och det är möjligt att åka upp i båda. Väljer du den högsta då hamnar du på 350 meters höjd medan den lägre finns på 90 meters höjd. Ovanför bollen på 350 meters höjd finns endast själva antennen som mäter 118 meter. Totalt sett har Oriental Pearl Tower hela 15 olika observationsnivåer och det finns även en restaurang som serverar både luncher och middagar. När du köper biljett för att åka upp i tornet kan du välja mellan att endast åka upp och se utsikten på de olika nivåerna eller att köpa en biljett på dagtid som inkluderar lunch, eller på kvällstid middag. Priserna varierar från 60 RMB och uppåt beroende på hur högt upp du åker och om du vill äta eller inte. Den roterande restaurangen ligger 267 meter över havet och det finns även två våningar för de som vill fotografera utsikten där golvet och väggarna är av glas, höjden för de speciella ”sightseeing våningarna” är 259 meter och 263 meter. På bottenvåningen i tornet hittar du ”Shanghai Municipal History Museum”, som är ett museum som visar Shanghais historia under bland annat kolonialtiden. Det går bra att endast besöka museet om man så vill.

Tänk på att Oriental Pearl Tower är en av Shanghais mest besökta sevärdheter så det kan vara trängsel och långa köer för att åka upp i tornet, om möjligt undvik denna typ av attraktioner under helgerna är mitt tips. Det är inte ovanligt att Shanghai bjuder på disigt/smoggit väder så välj en dag med klart väder då du besöker Pudongs höga byggnader, utsikten blir trevligare och man ser givetvis längre när det är klart väder. Öppettiderna är alla dagar från 9.00 till 21.00. Det går givetvis bra att stanna på marken utan att lösa inträde till tornet, från många håll i Shanghai kommer du att se Pearl Tower och väljer du att åka upp i de andra skyskraporna på Pudong, som till exempel Jin Mao Tower (421 meter) eller Shanghai World Financial Center så kan du se Pearl Tower lite från ovan. För att ta dig till Pearl Tower åker du taxi eller tar en tunnelbana med linje 2 som stannar på stationen Lujiazui.


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. Elin skriver:

  Hur mycket kostar det att åka upp till toppen?

  • Emma skriver:

   Hej Elin, Dessvärre kan du inte åka hela vägen upp till toppen, men till den kulan som är näst högst upp kan du åka. Det är 350 meter upp i luften och det kostar 120 RMB att åka dit. Vill du äta i restaurangen så kostar det extra. //Emma

 2. lars skriver:

  Jag kan föreställa mig att det är lång kö dit. Jag har varit i Kina och upplevde att det var mycket folk precis överallt.

  • Emma skriver:

   Ja det stämmer att det inte är helt ovanligt med köer i Kina. Det händer ofta att människor går förbi dig i kön och ställer sig längst fram istället, så bli inte förvånad om du är med om detta i Kina. //Emma

 3. Linda skriver:

  Hejsan
  Om man vill äta, hur bokar man bord och måste man betala både inträde (150) plus buffét (300)?
  / Linda

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina