Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Shanghai > Nanjing Road

Nanjing Road

Nanjing Road eller på Kinesiska Nanjing Lu är Shanghais huvudgata för shopping mest kända sådana. Det sägs att mer än 1 miljon människor besöker gatan dagligen. Det är en av få gator i staden som är avstängd för biltrafik, den delen av gatan där inga bilar kör är ca 1,2 km och sträcker sig från Renminparken (Folkets Park) och österut till Huangpufloden och Bund och ligger i Huangpudistriktet. Bilförbudet infördes år 2000 som ett led i en lokal utveckligsplan som de lokala myndigheterna beslutat om.

Gatan Nanjing Road består idag av både den västra (Nanjing Xi Lu) och den östra delen (Nanjing Dong Lu), det är dock den senare som man oftast syftar på när man pratar om shoppinggatan Nanjing Road. Den västra delen fortsätter långt västerut mot Jingandistriktet.

Historiskt sett så fanns nuvarande Nanjing Road redan 1845 dock under namnet Park Lane som då sträckte sig från Bund och västerut, dock inte lika långt som idag. Några år senare 1862 fick gatan ett nytt namn som liknar dagens, nämligen Nanking Road och gatan hade då byggts ut något. Efter andra världskriget bestämde regeringen sig för att byta namn till det vi använder idag, nämligen Nanjing East Road. Längs Nanjing Road finns mängder med butiker, gallerier och restauranger, på gatan trängs även försäljare som gärna siktar in sig på turister för att fråga om de vill köpa klockor, väskor och annat. Givetvis handlar det om kopierade varor och de vill att du ska följa till deras lager eller butiker som ligger på andra platser, för att se dessa. Avböj vänligt med bestämt (bu yao = don’t want) och håll dig till ”marknader” där dessa varor säljs under något mer organiserade former, en sådan finns i närheten i motsatt riktigt på 580 Nanjing West Road. Flera lyxiga hotell kantar gatan och väljer du att checka in i detta område så bor du verkligen mitt i händelsernas centrum.

Personligen tycker jag att det finns mängder med andra platser som är bättre och trevligare att shoppa på i Shanghai, men jag tycker ändå att Nanjing Road är ett måste att besöka som turist. Dock räcker det gott och väl att strosa fram och tillbaka på gatan för att uppleva atmosfären, det är alltid mycket människor i rörelse på gatan dag- som kvällstid. Under kvällarna lyser gatan upp av neonskyltar i alla dess färger. Det passar utmärkt att kombinera en kvällspromenad på Nanjing Lu med Bundpromenaden där Pudongs linje med upplysta skyskrapor stoltserar i olika färger på andar sidan floden. Tunnelbanelinje nummer 2 sträcker sig runt detta område, stationen Peoples Square innefattar även linje 1 och 8 och hoppas du av där så hamnar du nästan mitt på Nanjing Road. Stationen Nanjing Road East tar dig till slutet av shoppinggatan och nära Bund och Nanjing Road West gör att du hamnar långt mer västerut, här finns också mycket shopping och man kan promenera Nanjing Lu från väst till öst hela vägen till Huangpufloden, räkna dock med ett par timmars promenad om du vill kika i butiker längs vägen. Om man inte vill promenera så finns det  även speciella ”sightseeingtåg” att åka med på den delen Nanjing Road som är avstängd för biltrafik.


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. Diana skriver:

  Wow!

 2. Elin skriver:

  Jag är säker på att jag kommer gå vilse där, det ser ut som alldeles för många butiker

  • Emma skriver:

   Nejdå, det är enklare än man kan tro att hitta i Kina. Det finns gott om hjälpsamma människor som kan visa dig vägen om du trots allt skulel villa bort dig. //Emma

 3. Sofia71 skriver:

  för mycket folk för mig. Är det någon tidpunkt som det inte är så mycket folk, som kanske mitt i veckan?

  • Emma skriver:

   Hej Sofia, Ja mitt i veckan är det mindre folk än på helgerna men det är nog aldrig ”lite” folk där med svenska småstadsmått mätt :) //Emma

 4. Josh skriver:

  det ser ut som att det är bättre att åka dit på kvällen

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina