Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Sevärdheter i Peking > Pekings hutonger

Pekings hutonger

Hutong kallas de tusentals gamla trånga gatorna och gränderna som var väldigt typiska för Peking tidigare men som nu tyvärr är på väg att försvinna. Många byggdes under Yuan-, Ming- och Qing-dynastierna (1200-1900 ungefär) och de ligger kring Förbjudna staden som var kejsarens palats och mittpunkten i Peking.

En av Pekings många långa trånga gångar. Fotograf: Tom Low

En slags hutonger som vanligen kallas för vanliga hutonger, låg prydligt uppradade nära den förbjudna staden på dess östra och västra sidor. På dessa gator bodde mest finare folk och aristokrater. En enklare slags hutonger låg norr och söder om den förbjudna staden och där bodde mest köpmän och vanligt folk.

Huvudbyggnaderna i en hutong låg nästan alltid i formen av en fyrhörning, dvs fyra hus som låg som i en fyrkant runt en gård i mitten. Husen och gården kunde variera mycket i storlek beroende på vem som bodde där. De rika hade givetvis mycket större och högre hus med påkostad arkitektur och skulpturer. De vanliga människornas gårdar var mycket mindre och enklare, trånga gångar och låga hus. Hutongerna är i själva verket de gångar och korridorer som bildas mellan dessa grupper av byggnader i olika storlekar. De flesta gårdar har öppningen mot söder för att få så mycket ljus som möjligt och det gör att de största hutongerna går från väster till öster. Mellan dessa finns det mest små gångar.

hutong1.jpg

Efter Qing-dynastins slut år 1911 så var det väldigt ostabilt i Kina med både inbördeskrig och invasioner från andra länder. Staden Peking började förfalla och hutongernas skick försämrades. Gårdarna med fyra hus som tidigare ägts av en familj delades nu ofta av flera hushåll.

Efter att Folkrepubliken Kina grundats 1949 blev förhållandena för hutongerna bättre, men de är på väg att försvinna. Många hus rivs för att bygga nya moderna höghus och de tidigare invånarna har flyttat. Det finns dock fortfarande väldigt mycket hutonger kvar i Peking och hälften av befolkningen i staden sägs fortfarande bo i hutonger.

Det är mycket populärt för turister att åka omkring i en cykeltaxi i bland hutongerna runt Den förbjudna staden och har man riktig tur kan man även bli inbjuden till någon familj som bor där och bli bjuden på middag. Många där kan faktiskt prata lite engelska.


Artikeln postad av
Kommentarer
  1. [...] gruppen, till centrum för att återigen flanera på Beijings gator. Vi tog senare en taxi till ett hutong område i närheten. Vi en promenad in på en tvärgata och hamnade i en liten söt te affär. Där [...]

  2. [...] Webbplatsen Mittens Rike berättar också om hutonger: Hutong kallas de tusentals gamla trånga gatorna och gränderna som var väldigt typiska för Peking tidigare men som nu tyvärr är på väg att försvinna. Många byggdes under Yuan-, Ming- och Qing-dynastierna (1200-1900 ungefär) och de ligger kring Förbjudna staden som var kejsarens palats och mittpunkten i Peking. En slags hutonger som vanligen kallas för vanliga hutonger, låg prydligt uppradade nära den förbjudna staden på dess östra och västra sidor. På dessa gator bodde mest finare folk och aristokrater. En enklare slags hutonger låg norr och söder om den förbjudna staden och där bodde mest köpmän och vanligt folk. [...]

  3. [...] den kinesiska muren, den förbjudna staden och ätit på fantastiska restauranger i gamla Beijings Hutong-områden. Vi har ett par kontakter att träffa här innan vi beger oss söderut för att besöka fabrikerna [...]

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina