Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Om Peking > Transportmedel

Transportmedel

Att flyga till Peking

Klicka här för att läsa mer om hur man tar sig till Peking med flyg.

Tunnelbana

Tunnelbanan funkar oftast grymt bra i Peking

Peking har en tunnelbana med två linjer och fler håller på att byggas. Tunnelbanan kostar 2 yuan (ca 2 kronor) oavsett hur långt du åker och man kan även byta mellan linje 1 och 2 (Loop line). I norra delen av stan finns en högbana som kostar 5 yuan.

Tunnelbanan funkar ganska smidigt och det är ett bra sätt att resa om tunnelbanan råkar gå dit man vill. Ännu är den inte speciellt välutbyggd men det är på gång. Ett stort problem är att det är så mycket folk på tågen och man kan få svårt att få plats ibland.

Bussar

En lite nyare buss

Att åka buss i Peking är billigt, 1-4 yuan (ca 1-4 kronor) beroende på hur långt man ska. Bussarna är om möjligt ännu mer fullpackade än tunnelbanan så det kan bli väldigt jobbigt om man ska åka långt om man tvingas stå. Man betalar inte till chauffören utan det finns en eller två biljettförsäljare som brukar gå runt och sälja biljetter. Kom ihåg att spara biljetten under hela resan, för samma biljettförsäljare har även biljettkontroll under resans gång och har du kastat biljetten får du köpa en ny.

Taxi

En polis försöker bestämma lite på vägen bredvid himmelska fridens torg

Taxi i Peking är klart smidigast och bekvämast och även väldigt billigt. För 10 yuan får man åka 4 kilometer och utöver det kostar det 1,2 till 1,6 yuan per kilometer. Taxibilar finns överallt och det är bara att vinka till dom så stannar dom. Man behöver sällan vänta mer än ett par minuter på en taxi, var man än är i stan.

Tyvärr blir trafiken värre och värre och numera är det i princip rusningstrafik hela dagen. Trots det så brukar det gå ganska snabbt att komma fram och de flesta chaufförer har lärt sig genvägar på mindre gator utan trafik.

Cykel

bicycle.jpg

Peking är cykelstaden nummer 1 i världen och alla större gator har en extra fil för cyklister. Trafiken är farlig att vistas i så det gäller att vara försiktig. Ingen har hjälm eller lyse men som västerlänning ser man redan så konstig ut att en hjälm knappast gör någon skillnad, så använd den alltid.


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. krystyna skriver:

  Att cyckla är mkt forligt
  Har sett att cycklisten blivit påkörd av en bil på cyckel bana
  Vad hände ?
  Sedan den stakars har blivit sparkad av bil egare att den har förstord hans bil
  Vems var felet ?
  Så klart den fatige
  Att bil har körd på cyckel bana
  Vem bry sig !

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina