Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Om Peking > Maten i Peking

Maten i Peking

Billigt!

I Peking är maten ganska billig jämfört med Sverige. Om man beger sig lite utanför centrum och turiststråken så kan man utan problem äta en hel middag inklusive öl för 10 kronor.

Ett måste

Pekinganka som skärs upp framme vid bordet

Det finns några rätter man bara måste smaka, eftersom de är så kända över hela världen. Pekinganka till exempel, lika berömt som själva Kinesiska muren och en resa till Kina utan att ha ätit pekinganka en gång är inte en komplett resa. Även om vi bortser från allt det så är det ett måste i alla fall på grund av att det är så gott! QuanJuDe heter en kedja av fina restauranger som bara serverar anka, och en sån är inte svår att hitta i Peking. Väldigt många restauranger serverar dock anka som smakar lika bra men mycket billigare så det är inte nödvändigt att gå till QuanJuDe.

Kinesiska dumplings

Dumplings (Jiaozi) är en annan traditionell rätt. Det är små degknyten med innehåll av kött eller grönsaker, och de kokas, ångkokas eller steks. Kineserna brukar främst äta dumplings under stora festivaler.

Gatan med konstig mat

mmmmm!

Vid Wangfujing i centrum finns en gata där det serveras en massa konstig mat på kvällarna. Där kan man hitta allt möjligt äckligt som man helst inte vill stoppa i munnen, som till exempel skorpioner, ormar, gräshoppor och diverse larver. Kontakta oss om du vågar smaka och berätta hur det var!

Uppdatering: Nu har jag varit där och testat skorpion! Kolla in filmen: Vem vågar äta skorpion?!

Matvanor

I Kina får man sällan en egen tallrik med mat (förutom riset) utan alla äter från samma tallrikar mitt på bordet. Det är givetvis pinnar som gäller och om man inte redan kan äta med pinnar så gäller det att lära sig. Det brukar dock inte vara något större problem för de flesta, och är man bara tillräckligt hungrig så kommer man snabbt på knepet. Kineserna anser att det även är bra träning för hjärnan att använda pinnar.

Dryck

Ölen har viss ölsmak men varning för spritflaskan där! Det smakar vidrigt.

Det vanligaste bland kineser är te eller öl, men kinesiska män dricker ofta ren sprit till maten. Ren och ren förresten, det är den verkligen inte, men den har mycket bra pris/prestanda (varning: köp den endast till din värsta fiende). Ölen smakar öl och är faktiskt helt okej om än lite tam. En 64 cl flaska motsvarande vår starköl kostar ca 2 kronor i matbutiker och ca 2-10 är normalt på restauranger. Barer är klart dyrare, ca 30 kronor för en öl.

Dricks

Kinesiska restauranger har som regel att aldrig ta emot dricks från kunderna. Om du verkligen tyckte om maten och servicen, gå dit och ät en gång till istället. Första gången jag åt på restaurang i Kina så lämnade jag lite pengar på bordet innan jag gick, men jag kom inte långt förrän servitrisen kom springande efter mig på gatan och ville ge tillbaks pengarna jag glömt. Trots att jag försökte förklara så vägrade hon ta emot pengarna.

Service

Lite onödigt komplicerat sätt att hälla upp vatten kanske man kan tycka

Servicen i kinesiska restauranger är nästan alltid extremt bra. Servitriserna är artiga, omtänksamma och snabba. På vissa restauranger har man en alldeles egen servitris som står en bit från bordet hela tiden och alltid är snabbt framme för att fylla på glasen eller ta emot fler beställningar.

Svensk mat

Om du börjar sakna den svenska maten när du är i Peking så kan du göra ett besök på Ikea. Det kan vara kul att se hur den kinesiska svenska maten ser ut. När jag var där åt jag svenska köttbullar med lingon och det smakade faktiskt ungefär som det gör på Ikea i Sverige. Till det drack jag japansk öl och åt amerikansk cheesecake till efterrätt.

Waldners bar

JO Waldner i egen hög papp-person.

JO Waldner är en hjälte i Kina och alla älskar honom. ALLA vet vem det är, oavsett om dom är intresserade av sport eller inte, och det första dom säger när dom förstår att du är svensk är ”Waldner!” (med lite udda uttal så det kan vara svårt att förstå först om man inte är beredd). Waldner har öppnat en restaurang/sportbar i Peking, där de serverar svensk mat. Maten är sådär, lite halvtråkig, dessutom dyrt. Waldner var inte där när vi var på besök…

OBS: Waldners bar slog igen portarna för ett par år sen. Det gick tydligen inte så bra som man hade hoppats.

Barer i Peking

Det finns gott om barer i Peking och de gör staden mer attraktiv och färgstark nattetid. Ölen är dyr jämfört med restaurangerna. Det stora barområdet ligger i Sanlitun, vid ambassadområdet.


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. jajje skriver:

  Bra sida! Rolig information.. !

 2. Danny skriver:

  Gjorde min drömresa till kina 2009. Det var helt fantastiskt. Önskar jag bodde där nånstans. Så god mat och intressant kultur. Får ni en chans så åk dit.

 3. Miley skriver:

  hej :) jag älskar denna sidan <33 den är jätte bra verkligen (Y)
  bra, rolig ocg spännande information !! :D
  jag håller på med ett skolarbete om kina så denna sidan var jätte bra :) verkligen , var precis vad jag behövde :P

 4. Miley skriver:

  jag fick nytta av denna sidan mer än ni anar :)
  jag fattar inte , var får ni all fakta ifrån ?? det är något som jag har undrat ganska länge , var får alla hemsidor all fakta ifrån .
  jag tror inte att dom sitter och hittar på allting :D nej verkligen inte .
  men iallafall jag älskade denna sidan <3

  • Robert F skriver:

   Hej Miley, alla som jobbar med sajten har varit i Kina ganska mycket, rest runt, testat olika sorters mat och så vidare. Sedan skriver vi ner allt vi lärt oss här så andra kan ta del av det.

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina