Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Hong Kong > Transportmedel

Transportmedel

Tunnelbanan

Tunnelbanan i Hong Kong funkar väldigt bra och går ofta, ca ett tåg varannan minut under dagtid. Priset beror på var man ska åka och varierar från under HK$4 till HK$26. Man kan köpa kontantbiljett i automater på varje station, men smidigast är att ha ett kontantkort, ett så kallat Octopus-kort. Det laddar man med pengar och när man går igenom spärren håller man bara kortet över kortläsaren (man kan ha kvar det i plånboken om man vill) och går in.

När man går ut så drar man kortet igen och man ser i en display hur mycket resan har kostat och hur mycket man har kvar på kortet. Kortet kostar HK$150 och då får man resa för HK$100 (man får dock ha 35 minus på kortet). Sedan kan man fylla på hur ofta man vill och det gör man i automater utanför spärrarna. Resorna blir några procent billigare med Octopus-kortet men med tanke på kortavgiften så blir det i slutändan med all säkerhet dyrare med ett sådant kort om man är där några veckor som turist. Det är det dock värt med tanke på att man slipper allt jobb med kontantbiljetter.

Tunnelbanan i Hong Kong kallas förresten för MTR. Subway är något helt annat (en gångtunnel under en väg). Så följ inte skyltarna mot ”Subway” om du vill till MTR. :)

Taxi

Det är ganska billigt att åka taxi i Hong Kong. Startpriset är HK$15 och då får man åka 2 km. Därefter kostar det HK$1,40 per 200 meter.

Bilarna är Toyota Crown, ganska stora och rymmer 5 passagerare (tre bak och två fram utöver föraren).

Första dagen i Hong Kong så blev vi lurade av en taxichaufför som krävde oss på HK$5 extra för att vi begärde ett kvitto. Ingen större förlust kanske men ganska irriterande. Oärliga chaufförer vet att nyanlända turister är ett enkelt byte.

I övrigt funkade det bra. Alla jag träffade på kunde prata engelska så det var aldrig några problem att ta sig någonstans. En stor fördel är att de flesta platser i Hong Kong även har engelska namn så man behöver sällan oroa sig över kinesiskan.

Buss

Jag åkte själv inte så mycket buss i Hong Kong men det verkar vara väl utbyggt och fungera bra vad jag kunde se från gatorna. Om man inte har Octopus-kortet så måste man betala kontant med jämna pengar på bussen, man kan inte få någon växel tillbaka.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina