Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Hong Kong > Hong Kong

Hong Kong

Hong Kong består av själva Hong Kong-ön men även Kowloon och New Territories som egentligen ligger på det kinesiska fastlandet. Dessutom finns hundratals andra öar där Lantau är den allra största.

Hong Kong var en brittisk koloni mellan åren 1842 och 1997. Nu tillhör det Kina, även om de har fått lov att bestämma själva även i fortsättningen fram till år 2047 enligt avtalet som gjordes med Storbritannien.

I Hong Kong pratar man kantonesiska, men de flesta behärskar även mandarin som är Kinas officiella dialekt. Dessutom pratar de engelska! I alla fall gäller det de som jobbar i butiker, restauranger eller något annat serviceyrke, det vill säga de man brukar prata med som turist.

Valutan heter Hong Kong-dollar och är nästan lika mycket värd som en svensk krona (HK$1 = 0,83 SEK i oktober 2007) så det är inga problem att snabbt se vad saker kostar.

Som en ganska van Peking-resenär kände jag en skön känsla av befrielse efter några timmar i Hong Kong. Ingen stirrade på mig. Folk stod i kö i raka led istället för en enda stor kaotisk klunga. Få trängde sig före. Ingen rökte inomhus. Det var rent och snyggt på gatorna och i trafiken verkade alla följa reglerna. Det kändes helt enkelt som en ovanligt välordnad västerländsk stad trots att Hong Kong numera tillhör Kina.

Vädret

Vi besökte Hong Kong i början av oktober och då var det ca 30-33 grader varje dag. Värmen höll i sig in på nätterna med ca 28-29 grader runt midnatt. Själv tycker jag det är skönt men om man vill undvika värmen så går det bra att besöka Hong Kong hela vintern då det dagtid sällan blir kallare än 15-20 grader. Sommaren bör undvikas om man inte gillar hetta och väldigt mycket regn.

Läs mer om Hong Kong

Det finns fler artiklar om Hong Kong, läs även följande:

Transportmedel i Hong Kong

Shopping i Hong Kong

Sevärdheter i Hong Kong

Maten i Hong Kong

Hitta flygbiljetter till Hong Kong


Artikeln postad av
Kommentarer
  1. Nettan skriver:

    Hej! Jag ska åka till Kina bla. Peking och funderar på att åka över till Hong Kong men kommer man tillbaka in i Kina eller behöver man ett visum med flera ”entry”?

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina