Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Guangxi > Yangshuo

Yangshuo

Yangshuo County är en kommun i provinsen Guangxi i Kina, men namnet Yangshuo förknippas förmodligen mest med kommunens säte – Yangshuo City. I Guanxi bor det cirka 49 miljoner människor, av dem bor drygt 300,000 i Yanghshuo county. Med kinesiska mått är staden Yangshuo mycket liten. 65 km nordväst om Yangshuo finns dock staden Guilin som huserar 1,3 miljoner invånare, en flygplats (Guilin Liangjiang International Airport) samt en tågstation (Guilin Train Station). Yangshuo är inte bara lätt åtkommet via land, utan också via båtfärd på Li River.

Vacker solnedgång över Yangshuo

Ett gammalt kinesiskt ordspråk lyder: ”Guilins landskap är världens vackraste, Yangshuos landskap utklassar Guilins.” Var man än vänder sig ser man de karaktäristiska grönklädda bergen. Likt små fingrar pekar bergstopparna uppåt och inte sällan snuddar de vid molntäcket. Ofta ser man fantastiska ljusspel när solen kikar fram mellan bergens toppar och dalar, de solnedgångar jag skådat i Yangshuo förväntar jag mig inte att uppleva någon annan stans. En resenär under Ming-dynastin, Xu Xiake (1586 – 1641), målar effektivt upp en vacker bild då han beskrev Yangshuo som en ”värld av gröna lotusblommor och jadefärgade bambuskott”. Landskapet är så pass vackert att den numera pryder Kinas 20 ¥-sedel.

Provinsen Guanxi gränsar till Vietnam, vilket förklarar det fantastiska subtropiska klimatet och växtlivet. Vintern är inte för kall och sommaren inte för varm. Under vintertid sjunker temperaturen sällan under noll grader; De kineser jag träffade i Yangshuo förklarade för mig att de aldrig sett snö i hela sitt liv. Den kallaste månaden är januari med en medeltemperatur på 9 C medans den varmaste är augusti med medeltemperaturen 28 C. Den bästa tiden att besöka Yangshuo är med andra ord mellan april och oktober då det monsuninfluerade klimatet (läs: regn – speciellt i juni) är relativt milt och landskapet frodigt.

Yangshuo blev tidigt ett populärt resemål för backpackers. Under 70-talet började västerlänningar upptäcka naturen och oasen som kineserna redan i många århundraden uppskattat. Numera drar Yangshuo årligen miljontals besökare. Eftersom det är, som kinesisk medborgare, komplicerat att erhålla visum till andra länder, tillsammans med det faktum att Kina är ett otroligt stort land med varierande klimat, är en stor del av Yangshuos turister kinesiska. Jag besökte Yangshuo i oktober månad och under den perioden var turister relativt sällsynta, genomsnittet västerländska turister jag såg under en dag kunde räknas på mina tio fingrar.

Yangshuo gränsar till Li River på en sida, och är beläget på en liten slätt omringat av karstbergen. Två centrala vägar, Chinese Street och West Street, leder från floden och formar stadens centrala delar. Yangshuo är långt ifrån den typiska kinesiska staden. Staden är liten och relativt fri från föroreningar och smog, du kommer inte heller finna den hemska trafik som annars karaktäriserar kinesiska städer. Centrum utgörs nästan uteslutande av trevliga gågator.

Li River vid Yangshuo

I närheten av staden finns många sevärdheter. Många åker till området  för att få sig en tur på den fantastiska Li River eller Yulong river. Ett par kilometer utanför finnes också naturfenomenet ”Moon Hill” som blivit populärt att bestigas av turister. Moon Hill är ett berg som på sin topp karaktäriseras av ett naturligt format stenvalv. Det har på senare tid också blivit mycket populärt att bestiga Yangshuos berg. Yangshuo har över 300 klättringsrutter med varierande svårighetsgrad. Flera företag i området säljer och hyr ut klättringsutrustning, de arrangerar också dagsturer. Karstbergen erbjuder inte bara gyllene bestigningsmöjligheter, många besökare roar sig också med att utforska det överflöd av grottor som genomsyrar bergen.

Moon Hill

Under min vistelse inkvarterades jag på en lokal internatskola, men för gemene turist finns det allt från lyxiga hotell till mer spartanska boendealternativ. Boendet blir helt enkelt så dyrt som att du vill att det ska vara. Vill du ha ett relativt fint och fräscht rum med tillhörande toalett får du räkna med att betala 80 ¥ per natt. Vill du bo på ett vandrarhem behöver du inte betala mer än 20 ¥ – Inte farligt jämfört med många andra länder. Var inte rädd för att pruta, priserna är förhandlingsbara även på hotellen, speciellt under lågsäsong.
Maten, likt boendealternativen, varierar i Yangshuo. Det finns väldigt många restauranger i Yangshuo City och priserna tenderar att vara höga eftersom det är en turiststad. Du kan välja och vraka i olika influenser av kinesisk mat, en lokal specialitet är den utsökta ölfisken (fisk tillagad i öl!). De flesta kinesiska restauranger i närheten av West Street har engelska menyer. Om du, likt jag, vill variera den kinesiska maten med västerländsk mat kan du väldigt enkelt köpa en pizza eller hamburgare (både KFC och McD finns i Yangshuo).

Yangshuo kvällsmarknad

Nattlivet i Yangshuo, olikt många andra kinesiska städer i samma storleksordning, sprudlar. Yangshuo är lite som Kinas Ibiza. Kineser såväl som västerlänningar åker inte bara hit för den vacka naturen, utan också för att festa. Går du på West Street vilken natt som helst möts du titt som tätt av kineser som insisterar att du ska besöka just deras klubb eller bar. Det hände mig många gångar att jag erbjöds gratis drinkar och öl för att besöka en bar, detta för att västerlänningar i en bar ofta lockar nyfikna betalande kineser. Kina är ett land där man som västerlänning fortfarande betraktas lite som ett djur på zoo.

West Street pryds inte bara titt som tätt av klubbar och barer utan kanske främst av affärer. Någon kvalitetsshopping bjuder inte staden på, men är du ute efter souvenirer finns de i överflöd. Allt från vackra silkesplagg till ”Rolecks”-klockor och Mao-memorabilia finns i överflöd. Mycket av det som erbjuds är frestande att köpa, mycket är dock förfalskningar och finns att köpa till en billigare peng på många andra håll i Kina. Behöver du en ny ryggsäck eller ett nytt par skor finner du också detta med enkelhet i staden. Som överallt annars i Kina är det viktigt att pruta när du köper något, jag måste dock varna eventuella besökare och säga att Yangshuo har varit det absolut svåraste stället att pruta på i Kina. Värt att notera är det faktum att det i Yangshuo existerar ett tvåprissystem – Ett pris för lokala kineser, och ett pris för turister.

Sammanfattningsvis kan jag varmt rekommendera Yangshuo som resmål. Har du aldrig varit i Kina förut är Yangshuo en perfekt stad att besöka, priserna är relativt billiga, naturen är fantastisk, maten är god, klimatet är milt, och de flesta individer (relevanta för din resa) talar engelska.


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. ericbrb skriver:

  Vilket häftigt ställe! ser ut som ett riktigt måste om man åker till Kina

  • Bo Fristedt skriver:

   Vi har varit där och kan bara hålla med. Vi började med Guilin och omgivningen som har mycket att ge och sedan Li river med den typiska bilden på sedeln för att sedan kliva av flodbåten i Yangshuo och ut i landsbygden med bussen tillbaka till Guilin. Absolut sevärt under t ex en förlängd weekend.

 2. Dag skriver:

  Jag hade tänkt åka till Peking men efter att ha läst det här funderar jag på om jag inte borde besöka Yangshuo istället/också. Bra artikel!

 3. Alexander skriver:

  Under de fem veckor jag bodde i Yangshuo bloggade jag aktivt. Besök min blogg: http://alexanderikina.wordpress.com/ och välj Oktober månad för att läsa mer!

 4. Kristina skriver:

  när är bästa tiden att åka till yangshuo och hur länge borde man stanna där? jag vill inte stressa utan vill gärna ta det lugnt

  • Alexander skriver:

   Jadu, Kristina. Jag var där i Oktober, och då var väderleken perfekt – Inte för kallt, inte för varmt. Om du gillar varmt klimat kanske du borde åka en månad eller två tidigare.

   Jag tycker du borde ge Yangshuo 2 veckor, då hinner du i lugn och ro få smak av allt.

 5. Dan skriver:

  Jag är ganska petig med maten och vet inte om jag vågar äta mat på gatan i Kina. Jag har ingen lust att bli magsjuk när jag reser

  • Alexander skriver:

   Det är klokt, Dan. Att äta gatumat i Yangshuo är riskabelt, det märkte jag väl innan min mage vande sig.

   • Sharon skriver:

    I love the street food in China, they have more characteristic than the ones in the restaurants. I missed real Chinese food, there are only fyra smårätter here in Sweden….

 6. dbw350 skriver:

  jag undrar om det går att hitta nåt jobb där så jag kan stanna lite längre

  • Alexander skriver:

   Det bör inte vara helt omöjligt. En del svenskar volontärjobbade som engelsklärare under tiden jag var där – Boende och en måltid/dagen var gratis. Men vill du ha ett betalande jobb så bör inte det vara speciellt svårt att hitta heller, tror jag.

 7. sofie.l skriver:

  så häftigt!

 8. Pernilla skriver:

  fina bilder, Alexander!

 9. Anna.f skriver:

  Jag har sparat lite kinesiska pengar från min kinaresa och hade ingen aning om att motivet på 20-lappen var från Yangshuo. Jag vill gärna åka dit nästa gång jag åker till Kina.

 10. Hsung skriver:

  Finns det nån speciell mat där som man borde testa?

 11. Ölfisken? Läbbigt! Tycker mitt i allt att fyra små rätter framstår som delikata maträtter.

 12. Juniresenär skriver:

  Hej!

  Är det någon som vet hur vi bäst tar oss vidare från flygplatsen i Guilin, där vi landar, till Yangshou?
  Buss, taxi? Eller taxi till floden och åka flodbåt?
  Tack på förhand
  Juniresenär!

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina