Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Blogg om Kina > Kina åker till månen

Kina åker till månen

För ett tag sen sköt Kina ner en av sina satelliter som låg i omloppsbana runt jorden (läs mer här) och nu verkar de ha fått dåligt samvete för det för de tänker skicka upp en ny, men det gäller att slå på stort så det blir till månen istället!

Satelliten heter Cheng’e 1 och det har tagit 3 år för 10000 personer att utveckla den. Senare i år ska den skjutas upp till månen men inget exakt datum har nämnts.

Satelliten ska ligga i omloppsbana runt månen och ta tredimensionella bilder av månen samt undersöka månens yta, hur tjock jordlagret är samt vilka ämnen det innhåller.

Bärraketen som ska skicka upp satelliten heter Long March 3A och är utvecklad av kineserna själva. De håller även på att utveckla en mycket större typ av bärraket som kan användas till att skjuta upp stora saker som till exempel en rymdstation. Den kommer att kallas Long March 5 och kommer att ha en kapacitet på hela 25 ton. Den ska blir klar inom sju åtta år.

Kina är ganska seriösa med sin månutforskning och har tänkt att utforska den i tre olika steg. Det första steget är den ovan nämnda satelliten, det andra steget är att skicka en radiostyrd bil till månens yta och i tredje steget ska de bryta loss en stor bit från månen och ta med tillbaks till jorden.

Kina har även planer på att skicka människor till månen och räknar med att kunna göra det inom 15 år. Det största problemet just nu är att deras raketmotorer inte är tillräckligt bra, de behöver ännu mer dragstyrka för att kunna lyfta stora laster.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina