Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Blogg om Kina > Kina sköt ner satellit i rymden

Kina sköt ner satellit i rymden

Kina har skjutit ner en satellit i rymden, det var en gammal uttjänt vädersatellit som fick stryka på foten. Kina gjorde flera försök att träffa satelliten som låg i omloppsbana cirka 860 kilometer från jorden och på fjärde försöket lyckades de. Det skedde den 11 januari och USA var först ut med klagomål och många andra länder följde snart efter. De menar att syftet med sprängningen var uppenbar, att visa omvärlden att Kina har kapaciteten att skjuta ner även andra satelliter som till exempel spionsatelliter och kommunikationssatelliter. Och det kan jag väl hålla med om, varför skulle man annars vilja spränga en satellit? Istället för en stor klump som flyger omkring så får man hundratals eller tusentals småbitar.

Både USA och Sovjetunionen sköt ner satelliter så fort de fick chansen under 80-talet men slutade snart med det, mycket beroende på problemet med rymdskrot.

Kinesiska tidningar nämner inget om händelsen men i Hong Kong och Taiwan skrivs det ungefär likadant som västerländska medier, ganska neutralt men lätt oroligt.

Det kinesiska rymdprogrammet har ju varit väldigt framgångsrikt hittills, de skulle säkert kunna sätta folk på månen inom några år om de verkligen ville.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina