Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Anhui > Blogg om Kina > Huangshan dag ett: till berget

Huangshan dag ett: till berget

Fina restauranger och uteliv i all ära. När man bor i en stad som Shanghai behöver man ibland ta en paus för att komma bort ifrån storstadens puls och höga tempo. Jag kom precis tillbaka från en helg på landsbygden och tänkte dela med mig av mina erfarenheter.

I Anhui-provinsen ett par timmar från Shanghai ligger berget Huángshān (黄山). Huangshan som på svenska även kallas Gula Bergen är med på UNESCOs världsarvslista och är med sina närmare 2 000 meter berömt på grund av dess storslagna natur och illustreras ofta i traditionell kinesisk konst. Ofta är bergen inhöljda bland molnen vilket också ger ett mäktigt intryck.

Det är enkelt att ta sig till Huangshan från t.ex. Shanghai, men i och med att det är ett av Kinas tio populäraste resmål lockar det också dagligen till sig horder av turister vilket gör det lätt att fastna i berg av besökare. Vi lyckades undvika allt vad köer heter – så här gick det till.

Dag 1 – till berget

07.58: Söndag morgon, exakt enligt tidtabell lämnar bussen Shanghai South Long Distance Bus Station mot destination Huangshan. Punktligheten på bussar och tåg i Kina är otrolig och jag är imponerad av deras förmåga att förflytta stora folkmassor enligt tidtabell. Efter sex timmar på fina vägar med lite trafik är vi vid bergets fot i en liten by vid namn Tāngkǒu.

I Tangkou byter vi till en mindre buss som tar oss till linbanan. Det finns flera sätt att ta sig upp på berget; en krävande vandring, en mindre krävande vandring, respektive linbana. Vi valde den senare, det vill säga den enkla vägen. Framför allt för att spara tid och kraft för att vandra uppe i bergen.

När det är dags att kliva ur kabinen, som bara rymmer sex personer, möts vi av hetsiga kineser som trängs och knappt släpper av oss innan de själva ska kliva på. När vi får se den massiva kö av helgfirare som är på väg hem igen förstår vi varför de verkade desperata och man kan bara gissa hur länge de köat. Folk i kön är lätt uppgivna och har en tom blick, men ser på något vis ändå ut att vara vana vid situationen. Längs med kön står också vakter för att hålla koll på trängseln. Tur för oss att det inte är någon kö upp för berget.

Alldeles intill kabinbanan ligger Yùpínglóu Hotel där vi är inbokade. Ett fyrstjärnigt hotell som knappast skulle ha fyra stjärnor om det låg någon annanstans, men det är i vilket fall rent och fint och har varmvatten. Efter incheckning passar vi på att bestiga Lotus Peak som med sina 1 864 meter är den högsta punkten på Huangshan. Eftersom det är sen eftermiddag är det relativt lite folk och lätt att ta sig upp. Utsikten och naturen är magnifik.

Kineserna är ett folk som sällan missar en bra chans att göra business. På toppen kan du köpa dricka och likaså medaljer med ditt namn ingraverat som minne av att du varit på toppen. För dig som inte orkar bestiga toppen kan du köpa samma medaljer på hotellet.

Väl tillbaka på hotellet njuter vi av en kall öl till solnedgången, därefter middag och fotmassage och går tidigt säng efter en lång dag. Imorgon blir det en ännu längre dag.


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. Josefin skriver:

  Hur lyckades du boka rum pa hotellet uppe pa berget i huangshan? Forsoker hitta hotell, men hittar bara vid bergets fot.

 2. Jens Å skriver:

  Jag ringde direkt till hotellet och bokade. Det går också att boka online på Ctrip. På Ctrip hittar du också telefonnummer till vissa av hotellen på berget (t.ex. Yupinglou som jag bodde på).

  http://hotels.english.ctrip.com/

 3. Anders skriver:

  Kan du tipsa om någon bra plats att utgå från och några sevärdheter?
  Kommer åka dit om två veckor.
  En övernattning där

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina