Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Blogg om Kina > Bo i Kina > Hitta jobb i Kina

Hitta jobb i Kina

Är du sugen på att jobba i Kina?

Sitter du hemma och tittar ut genom fönstret och tänker att nej nu är det dags! Tänker du – nu är det mittens rike som gäller- så är här är några tips och trix om hur man hittar sitt drömjobb.

Det enklaste är att bli skickad av sitt företag som en ”expat” (expatriate, utsänd). Det är mestadels större företag som kan skicka expats och du har fördelen att du kan organisationen och företagets strukturer. Det är också ett sätt för företagen att ta vara på, visa uppskattning och bredda sina talanger med erfarenhet från något annat land och enhet. För att bli skickad behöver du troligtvis jobbat lite längre inom företaget. Det ger oftast bra lönepaket (husbidrag, chaufför, försäkringar, kompensation för att lämna Sverige, kompensation för medföljande etc). Så vill du ha något nytt och spännande att bita i så kan jag bara säga hör med ditt företag om de har några sådana tjänster, program eller möjligheter! Go for it!

Har företaget ingen enhet i Kina, det finns inga aktuella tjänster, du vill byta karriär, eller så kanske du tänker starta utomlands efter universitet. Hur gör man då då?

Jo, jag tänker inte måla guld och gröna skogar utan här är några krassa och konkreta tips! Det svåraste med att hitta jobb här är att få in foten (varför expatlösningen är den enklaste). Men när du väl har fått in foten, eller i alla fall stortån, så passar det klyschiga uttrycket The Sky is The Limit som handen i handsken! Det fantastiska med att arbeta i Kina är att ”allt är möjligt”, det är högt tempo och en allmän inställning att imorgon är alltid bättre. Det kan ge en rejäl skjuts i karriären och framför allt så är ingen dag den andra lik.

Så – Krassa tips för dig som är redo!

Var här!

Kanske låter basalt, men det är långt, dyrt och tidskrävande att anställa någon som är i Sverige. Så att vara här och visa committment är steg ett.

Ta en crash course i Mandarin!

Perfekt sätt att flytta hit, komma in i livet och dessutom något nyttigt och roligt att underhålla sig med medan man söker jobb. När du sen får jobb är det mycket annat som pockar på uppmärksamheten och många jag pratar med ångrar att de inte läste några veckor innan de började jobba. Man klarar sig med några få ord, men det underlättare det att ha vardagskinesiskan under kontroll. Det finns mängder med både universitet och privata skolor. Universiteten har ofta terminskurser och på de privata kan man signa upp sig på allt från veckovis till månadsvis. JiaoTong, Fudan, Tongji är dom kändaste universiteten och det finns massor av privata skolor. Tuta och kör!

JiaoTong University http://en.sjtu.edu.cn/

Fudan Univeristy http://www.fudan.edu.cn/englishnew/about/liuban.html

Tongji University http://www.chinaeducenter.com/en/university/tongji.php

Nätverka!

Jaha. Nu är du här. Lägenheten är på plats, de första kinesiska orden börjar ta form. Var är jobben då?

Med ett väldigt icke-statistiskt överslag från folk jag pratat med så är det med nittionio procents sannolikhet att du hittar jobbet genom någon kontakt du träffat. Kanske på en middag, ett seminarium, mingel eller en kompis kompis.

Shanghai är en mångkulturell smältugn med ett väldigt snabbt och roligt socialt liv. De flesta som kommer hit gör det för att de vill uppleva något nytt, träffa intressanta människor och vidga sina vyer. Det är aldrig ett problem att träffa nya människor. Här är några alternativ;

Svenska handelskammaren http://swedishchamber.com.cn/web/Home.aspx

Norska Handelskammar http://www.nbash.com/index-2.asp

Danska Handelskammar http://www.dccc-shanghai.com/

Shanghai Business Review http://www.sbr.net.cn/

Internations http://www.internations.org/

FC Club http://www.fcclub.com/clubs/fcclubshanghai/

Ha business carden redo…

Varför är det så då? Jo nu kommer det lite krassa här. Det är inte alla som trivs med att jobba i ett land där du inte kan kommunicera med 99.9 % av befolkningen, världssanningar ställs på ända och det dagliga livet kan vara en ständig fight. Allt det underbara, spännande och annorlunda ställs på sin spets när du dessutom har mål och press på att prestera. Vidare begränsar språket vilka sysslor du som västerlänning kan göra. Ser du det svåra i det hela?

Så, då kommer jag in på nästa punkt som har att göra med samma sak

Våga och Vinn (Stort!)

För att vara lite krass igen så finns det många väldigt välutbildade kinesiska talanger, som har fördelen att de kan kulturen, språket och ofta har lägre lönekrav. Så, kanske inte det man vill höra, men våga släppa prestigen och gå in på en position som är lägre, med mindre ersättning än vad du har hemma (det är ju också mycket billigare levnadskostnader här). Detta för att visa vad du går för, att du är beredd att stanna, att du verkligen tycker det är kul att jobba i denna miljö och att du kan hantera de oundvikliga kulturkrockarna på ett snyggt sätt. Har du väl visat att detta är något för dig, well, jag ser många väldigt imponerande resuméer. Det höga tempot i ekonomin speedar också upp karriärer och lönetrappor!

Ett komplement till nätverkandet är att gå igenom de tjänster som läggs ut på siter som listar jobb.

http://www.shanghaiclassifieds.com/search

http://jobs.asiaxpat.com/

http://www.thisshanghai.com/classifieds.aspx

http://www.smartshanghai.com/jobs/

http://www.creativehunt.com/shanghai/jobs/

http://jobs.shanghaiexpat.com/index.html

 

Kan du jobba på kinesiska?

http://job51.com/

http://jobseeker.zhaopin.com/zhaopin/aboutus/join.html

 

Vi ses :) ?!

Och hör gärna av dig om du har några frågor! – torun.ohman@mpschina.cn

 


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. Emma skriver:

  Har själv letat jobb i Kina och detta är bra tips! Men det är inte lätt, och kontakter underlättar. Trots att det inte är lätt så verkar de flesta som vill vara här alltid hitta ett sätt att stanna. I ”värsta” fall kan man också vara engelskalärare, finns alltid ett behov och man tjänar bra på det, kan även vara ett bra sätt att komma hit på då man kan få hjälp med visum.

  Emma

  • Lasse skriver:

   Hur kan man få hjälp med visum då ???
   Syftar du på om man söker på en skola eller nåt ???

   Med vänlig hälsning Lasse

 2. Torun skriver:

  Hej Emma,
  Ja mycket sant, helt rätt, glömde bort ”engelskalärarknepet” :) !
  /
  Torun

 3. Lasse skriver:

  Om jag vill flytta till min flickvän i Tangshan. Och jag vill jobba som engelsklärare hur går man tillväga då ???
  Har du något förslag ???
  Med vänlig hälsning Lasse

 4. Tobias Bradford skriver:

  Hej!
  Jag heter Tobias Bradford.
  Jag är intresserad av att jobba som engelskalärare i Kina. Jag har läst mandarin i två år och jobbat som lärarvikarie här i Sverige. Har du några tips eller råd hur jag ska gå till väga? Var tidigare involverad med rekryterare som visade sig vara opålitliga och oseriösa.

  Skulle verkligen uppskatta lite tips!

  Mvh//
  Tobbe

 5. Rebecca skriver:

  Hej,
  Gällande engelsklärarjobb. Jag har problem att få ett för att jag 1. inte är nativ-english speaker (trots att jag pratar väldigt bra engelska) och för att jag inte har någon bachelor degree från Sverige… Tips på lösningar på detta?

 6. Herr nyflyttad till Kina skriver:

  Ville slänga in lite info på detta eftersom jag har sökt jobb själv i kina i 1 månad (på plats) och min tjej med.
  Själv söker jag IT tjänster och kan påbörja med detta:
  1. Det finns så många nya tjänster dagligen att du kan sitta 12 timmar om dagen och söka jobben som du är kvalificerad för och ändå inte hinna med alla.
  2. Väldigt många kan kräva ”Bachelors degree” av visumskäl, har du inget jobbvisum kan detta göra sökningen lite långsammare eftersom det till mestadels är krav för att kunna ansöka om jobbvisum. Men det finns såklart jobb som ordar detta åt dig iaf med lite förhandlingar.
  3. Anställningsagenturer är den bästa approachen om du ska jobba med ett icke mandarintalande jobb, de kommer vara vana vid att sätta upp ditt visum och kommer oftast betala för det. De kommer oftast även hjälpa dig med att hitta boende. Ansöker du från sverige kan det hända att de betalar ditt flyg med lite tur!
  4. Det finns många svenska företag i Kina, ta reda på vilka som finns innom ditt yrkesområde och försök ta dig in på det sättet, det kan locka arbetsgivaren att ha en svensk insider.

  Sen går vi väl vidare till nästa insiktspunkter:
  Min tjej söker jobb som engelsklärare för förskolebarn och jag har följt hennes extrema framgång nära.
  1. Det finns jobb i nästan vartendaste stad i landet. Tänk det som att hela landet vill lära sig engelska men det finns inte tillräckligt många utlänningar i världen för att kunna fylla alla lärarplatserna. Du kan antingen bestämma dig först var du vill bo och sedan söka floden av jobb där, eller så kan du söka igenom en agentur så skickar de dig där de hittar jobb.
  2. Utbildning kan vara ett krav här också, men vad jag har sett så skriker de efter lärare, de kommer att ljuga om din utbildning om det så behövs för att få ditt visum. Men det finns även skolor/agenturer som ordnar visum ordentlig hur mycket eller liten erfarenhet/utbildning du har. Oroa dig inte, du kan få jobb här utan att ens kunna uttala kindergarden.
  3. Agenturer ordnar ALLT åt dig, visum, betalt boende, ibland betald mat 1-3 måltider om dagen, tågbiljetter m.m. Allt du behöver göra är att hålla interviewer med skolorna de väljer så kommer du hitta något till slut.
  4. Förskola gäller för outbildade som inte är födda med engelska, men man kan med lite sökning även få låg-mellanstadiejobb. Har du lärarutbildning så är utsikten stor, jag var t.ex. på en jobbmässa förra veckan med tron om att hitta ett IT jobb, men där hade de i princip enbart lärarsökare. Ungefär 40 företag var där och drog i en och delade ut deras visitkort. Bachelors degree i vilket ämne som helst underlättar för att få jobben, men har du lärarutbildning så kan du söka innom alla skolor skulle jag tro. Allt från höstadie till universitet och t.o.m. engelskalärare för en CEO till ett företag.
  5. Man känner sig som en siffra om man söker lärarjobb, tjejen har sökt 3 olika agenturer och blivit erbjuden flertal jobb från alla 3. Jobben passade henne ej och de påtvingar henne nästan att jobba där de har sagt. Säger hon nej så ringer de och tjatar, men nästa dag kommer de med nya jobb igen.

  Det var mitt långa tjat iaf, hoppas det hjälper, behöver ni hjälp att söka jobb så kolla länkarna som sattes eller sök på google ”jobs in china” ”teaching jobs in china”, det finns så många olika jobbsidor att jag helt enkelt bestämmer att låte er hoppa på den biten.
  Fast jag ger två länkar (överdrivet världskända redan skulle jag säga): linkedin.com och wwww.glassdoor.com var mina favoriter när det gälde IT jobb men det finns fler sidor som funkar också.

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina