Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Blogg om Kina > Det är lätt att bli lurad

Det är lätt att bli lurad

Metro.se publicerads i fredags en kolumn skriven av Peter Larsson, där han beskriver hur han och hans kompis blev lurade i Peking. Dom blev inbjudna av två trevliga tjejer som ville bjuda på alldeles genuint kinesiskt te, närmare bestämt kungfu-te.

Allting var hur bra som helst, tills dom skulle gå därifrån:

”Pay first! O ja, självklart, vi tar notan, haha, te på det mest kinesiska av ställen kostar väl inte mer än fyra kronor, det e lugnt, jag kan ta den. Inga problem! Notan slog mig som ett billigt importerat rödvin, fick mig att skaka, tappa balans, förlora fokus.”

Tusen spänn för lite te och nötter. Sånt händer tydligen lite då och då. Alla är inte lika modiga som Peter och berättar om det i en dagstidning, utan de flesta talar nog aldrig om det för någon.

Själv har jag klarat mig från sånt där (förutom en och annan taxichaufför som har lurat till sig en tia extra). Det har dock hänt flera gånger att jag blivit inbjuden på liknade sätt av söta och trevliga tjejer. Jag har ingen aning om vad dom egentligen hade för syfte men magkänslan fick mig att säga nej. Vill man ändå få kontakt med lokalbefolkningen (vilket man ju vill) så tycker jag man själv ska ta iniativet och inte bara stå där och vänta på att två söta tjejer ska komma fram och fråga om man vill ha lite äkta kinesiskt kungfu-te.


Artikeln postad av
Kommentarer
  1. Albin skriver:

    Te är lite som vin här i Europa: det går att få te för ett par kronor koppen, men det finns också sorter som kostar flera hundra kronor koppen. Att mannen blivit lurad är helt klart, men om man inte frågar om priset innan man sätter sig på ett fint tehus och dricker Kung Fu-te riskerar man att bli överraskad – vare sig priserna är höjda för stunden eller de ”riktiga”.
    Jag håller med dig Robert att det är bättre att själv söka kontakt, men det kan ju vara svårt med engelskan, och visst känns det bra när trevliga studenter kommer och är väldigt intresserade och vill prata. Det händer ofta, och målet kan vara allt ifrån att sälja tavlor till att gå på restaurang där studenterna har hög provision. Regeln är – om man nu väljer att till exempel följa med på tehus – att alltid fråga om priset först och inte bli misstänksam mot alla som kommer fram och pratar med en. Det är trots allt bara ett fåtal som luras.

  2. Chalk skriver:

    Verkar som om han råkade ut för en ”Kung-fu Hustle” ;)

    Stephen Chow fans förstår vad jag menar.

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina