Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Blogg om Kina > Dag 10: Alla vill ha mina pengar!

Dag 10: Alla vill ha mina pengar!

Idag blev jag väldigt medveten om att det gäller att hålla i slantarna här. Folk verkar tro att som utlänning kan man sprida pengarna omkring sig hur som helst.

Jag började dagen med frukost på en slags kinesisk snabbmatskedja. Det var nudlar som smakade okej men inte jättegott. Dom var väldigt starka så jag hade lite svårt att äta, och det brändes om läpparna ett tag efteråt. Sen gick jag till den populära shoppinggatan i Shanghai som heter Nanjing Road. På gatan såg jag tre olika McDonalds, två KFC och ett Starbucks.

När jag gick på Nanjing Road så kom det fram en kinesisk tjej som hette Summer. Hon sa att hon var konstnär och frågade om jag ville följa med till hennes konstutställning och titta på tavlorna. Jag tackade ja, och kände mig lite glad över att ha fått kontakt med en riktig Shanghai-bo.

Summer pratade väldigt bra engelska och guidade runt mig i hela utställningen, och förklarade betydelsen bakom varje enskild tavla till och med. Jag tyckte det var en ganska bra deal, hon fick träna på sin engelska och jag fick lära mig en del om kinesisk konst. Jag nämnde att jag hade gjort ett par webbsidor tidigare och då visade hon mig utställningens egen webbsida. Den engelska texten var väldigt rolig ibland så jag erbjöd mig att skriva om den. Det var inte så mycket text så det gick ganska snabbt.

Det var roligt fram till att hon insisterade på att jag skulle köpa en av hennes tavlor. Jag hade lite på känn att det var syftet med allting, men jag blev ändå lite förvånad över att hon nästan blev irriterad och arg över att jag inte ville köpa nån. Så det var med lite dålig smak i munnen som jag gick därifrån. Jag hade kunnat köpa en tavla om dom inte varit så jäkla dyra. Jag ville inte ens börja pruta.

Efter konstutställningen så gick jag till biblioteket och kollade mailen igen. Inte för att jag längtar hem men det är alltid kul att hålla kontakten med kompisarna. När jag var klar så gick jag till Nanjing Road igen och bara kollade lite. Jag gick lite avsides och satte mig på en bänk för att vila, och då kom det fram en äldre gubbe till mig. Han satte sig bredvid mig och började prata på dålig engelska. Han kunde inte så många ord. Han var också konstnär och han tjatade om att få rita av mig. Jag var inte intresserad, men när han sa att priset var 10 yuan så tänkte jag att det var skitsamma, så jag lät honom börja. Så fort han började rita så kom det fram en massa folk och tittade på mig. Det kändes väldigt jobbigt tyckte jag, för jag kunde ju inte gå därifrån heller. Det tog en kvart nånting innan han var klar, och resultatet blev väl inte direkt bra.

När jag gick därifrån, fortfarande på Nanjing Road, så blev jag stoppad av en kille som hette John (jag undrar om dom hittar på namnen själva, för alla verkar heta samma sak). Han var intresserad av att prata engelska och ville att vi skulle äta lunch ihop. Jag var inte ett dugg intresserad, han var ju inte ens tjej och han skulle definitivt inte betala för maten. Jag sa att jag var upptagen och smet vidare…

Det tog inte många minuter till innan två tjejer kom fram till mig och började prata. En hette Ding Ding och det tyckte jag var väldigt roligt. Den andra minns jag inte riktigt. Dom frågade vad jag gjorde och jag sa att jag behövde köpa ett nytt anteckningsblock. Dom tog mig till flera olika affärer innan vi till slut hittade en som hade anteckningsblock. Jag köpte ett för ca 15 spänn. Efter det var jag på lite bättre humör och jag tog med dom till ett tehus där vi satt och drack te ett tag. Jag tror nog att dom mest ville träna på sin engelska. Dom var ändå intresserad av att fortsätta följa efter mig, men jag ville fortsätta på egen hand och sa att jag snart skulle gå och träffa min svenska flickvän. Dom såg lagom besvikna ut och vi skiljdes åt.

På väg därifrån blev jag stoppad av ännu en kines. En ung kille som pratade rätt dålig engelska och som sa walk flera gånger. Okej tänkte jag, jag gick ju redan och kunde väl gå och prata med honom ett tag. Han sa I no walk flera gånger och jag förstod inte vad han menade. Sen insåg jag att han sa work hela tiden och det han ville säga var att han var arbetslös och han frågade om jag kunde ge honom lite pengar. Då blev jag faktiskt väldigt irriterad, nästan lite arg och sa högt till honom att jag inte hade några pengar, sen gick jag från honom med snabba steg.

Igår hade jag lovat att ringa till Lulu, en av tjejerna som hade kommit fram och pratat med mig. Fast efter allt som hänt under dagen så hade jag bara ingen lust att ringa henne. Jag misstänkte att det bara skulle bli ytterligare en gratislektion i engelska där jag dessutom fick betala hennes mat…

På kvällen gick jag till det tyska bryggeriet som jag hittade första kvällen. Där inne satt jag och pustade ut ett tag och läste lite tidningar. Jag träffade även en tysk kille där och jag fick chansen att öva lite på min tyska. Det gick hyfsat bra men jag tror inte jag förstod mer än hälften av vad han sa i och för sig.


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. Micke skriver:

  Det där med tavlorna känner jag igen. När man går på inne i stan i Peking så brukar man bli stoppad hela tiden av tjejer som vill visa upp sina tavlor. Jag har hört att man blir lurad så jag har aldrig ställt upp.

 2. buyaofanwo skriver:

  Ja tavlor ar en klassiker, det ar likadant i de flesta staderna, och alltid svindyrt, och tavlorna ar likadana over hela landet.

  Folk som vill smyger upp och tranger sig pa, for att sen fa en att kopa mat till dem (dar ofta det bestallas nagot vansinnigt dyrt, ex en soppa) som du sen ska tvingas betala for…

  bu yao fan wo

 3. Hannele Korenius skriver:

  Hej.

  Har du uppgifter vilka pengar,som lönar sig att ha till Kina.Jag reser dit den 17 okt.Skulle vara tacksam om någon ville informera mig.

  Med Hälsningar Hannele

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina