Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Blogg om Kina > Att åka bil med barn i Kina

Att åka bil med barn i Kina

Att resa och bo med barn i Kina skapar många frågeställningar. Vi har bott med våra två barn, ett och tre år gamla, i Shanghai i snart ett år. Vi har bestämt oss för att stanna längre och här på Mittensrike kommer jag att dela med mig av våra erfarenheter.

En av de första frågorna jag ställde mig inför vår flytt var; Hur funkar det egentligen med bilbarnstol?

Som svensk lär man sig att inte tumma på säkerheten i trafiken och vi är vana vid högt ställda säkerhetskrav. De kraven går att leva upp till även i Kina, men det kräver en hel del planering, extra arbete och kostar mer än att ta en vanlig taxi.

Det vanligaste sättet att transportera sig på i Shanghai är med taxi. De flesta taxibilar i Shanghai har inte säkerhetsbälte bak, och det tror jag gäller även i övriga Kina. Det finns dock bilar med säkerhetsbälte och glädjande nog blir de fler.

Så länge barnet får plats i babyskydd som går att enkelt bära med sig och kanske till och med går att fästa i barnvagnen är det en lösning som fungerar. För äldre barn som behöver en större stol är det svårare.

I de bilar som har bälte, bältar vi våra barn. I de som saknar säkerhetsbälte har vi dem i knät. Det kändes konstigt i början, men har man valt att bo eller resa i Kina, måste man också välja att klara av vardagen och de behov som uppstår. Att åka taxi är ett behov vi har nästan varje dag. Även om trafiken är kaotisk i Shanghai kommer bilarna aldrig upp i någon högre hastighet. Vilket kan tyckas vara en klen tröst.

För längre sträckor bokar vi bil med chaufför. Det finns flera firmor och priset för en heldag ligger runt tusen kronor. De kan ibland tillhandahålla bilbarnstol och de har alltid fungerande säkerhetsbälten.

Det är ganska vanligt bland utländska familjer som bor i Shanghai att ha en egen chaufför och bil. Då är det självklart inget problem att ha bilbarnstol i bilen.

Jag hoppas att mina tips kan ge lite vägledning i hur man åker bil med barn i Kina. Om du har andra erfarenheter eller frågor så tar jag gärna del av dem.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina