Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Allmänt om Kina > Kinamat > Kinesisk mat

Kinesisk mat

Kinesisk mat finns i en mängd olika varianter beroende på var i Kina man befinner sig. Kinamat i Sverige är heller inte samma sak som kinamat i Kina. När de första kinarestaurangerna kom till Sverige för ca fyrtio år sedan så fanns inte alla ingredienser man behövde för att laga den kinesiska maten. Därför tog man fram en speciell meny anpassad för svenska förhållanden. Denna meny har hängt kvar fram tills nu trots att man numera har andra möjligheter att få tag på kinesiska ingredienser.

Här nedan kommer vi gå igenom några kinesiska maträtter som man sällan hittar på kinarestauranger i Sverige, men som är väldigt vanliga och traditionella maträtter i Kina.

Tangyuan

Tangyuan (Tāngyuán, 汤圆) är fyllda kladdiga bollar gjorda av rismjöl. Tang betyder soppa och yuan betyder bollar. Bollsoppa helt enkelt. Tangyuan är traditionell kinesisk mat som man alltid äter på det nya årets femtonde dag, sista dagen för nyårsfirandet.

Tangyuan

När man gör tangyuan så blandar man först ihop en deg gjord på rismjöl och vatten. Man plattar ut lagom stora bitar, lägger en klick fyllning i mitten och formar till en boll.

Tangyuan behöver nödvändigtvis inte ha någon fyllning alls men har det i princip alltid. Vanliga fyllningar är hackade nötter, sesamfrön, choklad eller en pasta gjord på de röda bönorna som är så vanliga i Kina och som kallas azukibönor.
När bollarna är färdiga så sänks de ner i kokande vatten. De får koka i några minuter, och när de är klara flyter de upp till ytan.

De serveras i en skål tillsammans med vattnet de kokade i, och när man ätit upp bollarna kan man även dricka upp vattnet som tagit lite smak från bollarna.

Zongzi

Zongzi (粽子) är en slags klibbigt ångkokt ris som är invirat I bambublad. Det finns i princip två olika typer av zongzi, de salta och de söta. De salta är av den matiga typen och innehåller förutom riset även något slags kött, till exempel bacon.

Zongzi

De söta kan innehålla vindruvor, dadlar, azukibönor och så vidare, tillsammans med riset. När man äter den söta sorten är det även vanligt att man doppar de i socker innan man stoppar de i munnen.

Anledningen till att man använder bambublad när man gör zongzi är att bambubladet har en så pass fet yta att det klibbiga riset inte fastnar på bladet. Därmed är det enkelt att servera lagom portionsstorlekar av zongzi.

Jiuniang

Jiuniang (jiǔniàng, 酒酿) är en söt grötliknande soppa gjord av ris som blivit jäst. Man gör jiuniang genom att först ångkoka riset. Sedan tillsätter man ytterligare vatten och även en speciell sorts jäst. Blanda väl och låt stå i ett antal dagar. Riset jäser och alkohol bildas. Det blir helt enkelt ett slags risvin.

När det har jäst klart så kan man äta det som det är, eller koka tillsammans med ägg som man blandar ut i gröten. Det är även vanligt att man äter det tillsammans med tangyuan.

Jiuniang med ägg

I Kina anser man att jiuniang är mycket nyttigt. I södra Kina brukar kvinnor som just fött barn äta jiuniang då det sägs att de producerar mer mjölk då. Alkoholen dunstar bort när man kokar soppan så det lär inte vara farligt för barnet.

I Sverige kan man ofta köpa jiuniang i asiatiska matbutiker. Det går även att köpa den speciella jästen om man vill göra ett försök att tillverka jiuniang själv hemma (alkholhalten blir mycket låg så det är helt lagligt).

Youtiao

Youtiao (yóu tiáo, 油条) är en slags lätt saltad friterad deg som kineserna brukar äta till frukost. Man äter det tillsammans med antingen risgröt eller varm sojamjölk. Youtiao finns att köpa överallt på morgnarna och det är dessutom ganska billigt.

Youtiao

Zhacai

Zhacai (zhà cài, 榨菜) är en speciell inlagd grönsak som härstammar från Sichuan i Kina. Grönsaken är från kålsläktet och kallas för sarepsasenap.

Zhacai


Grönsaken saltas, pressas och torkas innan den kryddas med chili och läggs in i lerkärl där de får ligga och jäsa ett tag.

Smaken är en blandning av salt, surt och lite starkt från chilin och de har en krispig konsistens.
Zhacai köps i små påsar och är mycket billigt. Det går att äta som tilltugg tillsammans med annan mat eller så kan de ingå som ingrediens i maträtten.

Baozi

Baozi (bāozi, 包子) är ett slags ångkokt bröd med fyllning. Fyllningen kan bestå av köttfärs blandat med olika sorters hackade grönsaker. Det kan även vara grönsaker och ägg eller bara grönsaker. Den i Kina så vanliga azukibönan går förstås även att hitta i baozi.

Baozi


Baozi är runda till formen och kan ha olika storlekar. Hemma brukar man ofta göra ganska stora, uppåt 10 cm i diameter, medan de man får på restaurang brukar vara betydligt mindre, ca 4-5 cm.

Baozi äts oftast som frukost men det brukar kunna gå att beställa baozi även senare under dagen.

Hotpot – Hougou

Hotpot (huǒ guō, 火鍋) kallas ibland även kinesisk fondue och är väldigt vanligt i Kina. Man har en stor gryta i mitten av bordet med en oftast kryddstark buljong. Maten man tillagar i en hotpot är oftast tunna skivor av kött, olika sorters grönsaker, svampar, räkor och skaldjur, nudlar med mera.

Huoguo

Man får in maten rå men skivad och lägger sedan ner det man vill äta i grytan. När det är klart tar man upp det och äter tillsammans med någon sås som ofta är hackad vitlök i olja eller en sesampasta med hackade korianderblad. Doppa köttet eller grönsakerna i såsen och ät.

 

När man äter hotpot på restaurang så står det en gryta på varje bord. Är man ett sällskap så får man dela gryta. Om man kommer själv till restaurangen så kan man få dela gryta med andra som också är själva. Då gäller det att hålla reda på maten mat stoppar i grytan så den inte tas av någon annan. Ofta kan man få en slags sil som man lägger sin mat i och sänker ner i grytan. Det finns även varianter där man trär upp maten på en slags tråd som man sänker ner i grytan och sen fiskar upp när det är klart.

Hotpot är vanligt över hela Kina, men särskilt i Sichuan där man äter hotpot hela tiden. Där tycker man om stark mat och ofta kan man känna den starka chililukten när man går på gatan utanför restaurangen.

Detta var en kort liten introduktion till sådan kinesisk mat man sällan får chansen att komma i kontakt med utanför Kina. Nästa gång du åker till Kina, se till att prova något nytt!


Artikeln postad av
Kommentarer
  1. Jan skriver:

    Men har du missat Jiaozi?

  2. Carina skriver:

    Åker till Kina den 12 maj =) Var där i november, helt fantastiskt land! Helt otroligt!!

  3. Mattias skriver:

    Tre små rätter då ?

  4. [...] Nu är jag hemma igen. Efter psykoterapin (terapeuten höll sig helt vaken i dag) träffade jag Azra på den asiatiska restaurangen som finns i Arabia köpcenter intill huset där jag och W bor (minns aldrig vad den heter). De har billig och bra lunchbuffé, så vi passade på och catchade upp över riktigt god kinamat. [...]

  5. […] finns i princip två olika typer av zongzi, berättar sajten Mittensrike, de salta och de söta. De salta är av den matiga typen och innehåller förutom riset även […]

  6. Abraham skriver:

    Var kan man köpa zongzi i Stockholm?

    • Sara skriver:

      Vet inte om du har hittat det redan. Men det finns att köpa i välsorterade kinabutiker. Jag hittade zongzi när jag var förbi Arno Holm i årsta.

  7. Du vill inte veta skriver:

    Hej, jag hatar er hemsida!!!

    DIN MAMMA!

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina