Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Suzhou > Suzhou

Suzhou

Suzhou, tidigare skrivet som Su-chou, Suchow, eller Soochow, är en större prefekturstad i provinsen Jiangsu i Kina. Jiangsu är beläget i östra Kina nära kusten. Suzhou befinner sig i provinsens sydöstra hörn som angränsar till Shanghais kommun. Runt stadens kärna bor det c.a. 2.4 miljoner människor, med omnejden inräknat uppgår populationen till hela 6 miljoner människor. Staden är lätt åtkommet även om det inte finns någon flygplats i närheten (Trots Suzhous relativt stora storlek har den ingen egen flygplats). Vanligast tar man sig till Suzhou via tåg (t.ex. snabbtåg från Shanghai) eller buss – Landar du på en av Shanghais flygplatser går det bussar varje timme mot Suzhou. Det faktum att staden ligger nära floden Yangtzes delta gör det också möjligt att ta sig till staden via båt.

Äldre del av Suzhou

Suzhous klimat är varmt jämfört med Svenska standarder. Suzhou har ett monsuninfluerat fuktigt subtropiskt klimat med en varm och humid sommar, vintern är sval och blöt med visst snöfall. Området har en årlig genomsnittlig temperatur på c.a. 20°C, kallast är det Januari månad med ett genomsnitt på 8°C och varmast är det i Juli-Aug med ett snitt på hela 31°C. Antal dagar med nederbörd under sommaren uppgår till ungefär vad som kan förväntas i Stockholm (nämligen c.a. 12 dagar/månad). Bäst är det (enligt mig) att besöka Suzhou mellan februari och juni då vädret varken är för varmt eller för kallt, jag måste också påpeka att majoriteten av trädgårdarnas blommor står i blom fram till juni.

Vackra blommor från "Den ödmjuke administratörens trädgård"

Mycket av det som gjort Suzhou berömt har staden att tacka för sin långa historia. Området som nu utgör Suzou klassas som vaggan för ”Wu” kulturen och är med andra ord en central del i kinesisk historia i sin helhet. Många kända namn och skolor uppkom här. Tidigt bosatte sig folkslag kring området och staden Suzhou byggdes enligt källor c.a. 514 B.C. De unika egenskaper som utgjorde staden då har till stor del bevarats. Staden utformades enligt ett schack-rutenät där gator och kanaler ofta går paralellt. Reliker från Stadens 2500 år gamla historia smyckar staden i form av kanaler, broar, pagodor och trädgårdar. Suzhou har blivit känt för sina vackra kanaler och arkitekturen som byggts upp kring dessa, Suzhou är också den stad med erkänt vackrast trädgårdar (som numera är listade på UNESCOs världsarvslista). Ett kinesiskt ordspråk lyder: ”Trädgårdar syd om floden Yangtze är bäst i världen, Suzhous trädgårdar är bäst bland dem”. Idag är drygt 60 av Suzhous trädgårdar listade på världsarvslistan, bland dem finner vi ”Lion Grove Garden” (Shizi Lin 狮子林) , ”Humble Administrator’s Garden” (Zhuozheng Yuan 拙政园) och ”Lingering Garden” (Liu Yuan 留园) – alla otroligt vackra och av typiskt kinesisk stil som strävar efter att avbilda naturen i ett miniatyrlandskap. Suzhou blev också snabbt känt för sitt vackra silke, inder Ming- och Qingdynastin var staden Kinas största producent av silke. Intresserar silke dig så kan du besöka ett museum tillägnat ämnet – Suzhou Silk Museum.

I staden finner vi också vackra tempel (se Hanshan templet) och så kallade antika ”vattenstäder”. Vattenstäderna Zhouzhuang (周庄), Tongli (同里) och Luzhi (甪直) finns alla i Suzhou, mest värt ett besök är förmodligen Zhouzhuang. Zhouzhuang är en av Kinas mest kända vattenstäder och täcker en yta på endast en halv kvadratkilometer. Över 60% av de byggnader som finns att skåda i staden byggdes under kinas Ming (1368 . 1655) och Qing (1644 – 1911) dynastier.

En av Suzhous många kanaler som går hand i hand med vägarna

När Marco Polo för första gången besökte den vackra staden ska han ha kallat den för ”Österns Venedig”. Även om det fanns mer kanaler på Marco Polos tid existerar det fortfarande många kanaler som inte gett vika för Kinas industrialisering, mycket av stadens rika historia har bevarats av myndigheter och regering. När jag promenerade runt i staden kunde jag inte sluta förvånas och förundras över kanalerna som ofta går hand i hand med 3-filiga bilvägar. Även om Suzhou erbjuder en unik inblick i gammal Kinesisk historia så måste det understrykas att staden även är en sprudlande metropol. Suzhou är en otroligt väl utvecklad stad med en GDP-tillväxt på 11.0% om året och 117,200 RMB GDP per capita – Denna tillväxt toppas inte av Shanghais som uppgår till 9.9% om året och 76,000 RMB GDP per capita. Suzhou utvecklas med andra ord i en snabbare takt än världsmetropolen Shanghai. Anledningen till ovanstående fenomen har dels att göra med det faktum att priserna i Shanghai eskalerat snabbt i takt med dess utveckling vilket gjort att många företag har flyttat från Shanghai till Suzhou. Suzhou har också att tacka det faktum att staden är lokaliserad nära ”Den stora kanalen” – ett vattensystem som sammankopplar flera provinser och städer vilket till stor del underlättat handel.

"Kinas lutande torn" står på det berömda Tiger Hill

Eftersom Suzhou utvecklats till att bli en av Kinas mest besökta turiststäder har staden anpassats i enlighet. I staden finner du med enkelhet det boende du letar efter, vare sig det är billiga hostell eller dyra lyxhotell. Som fallet är med många andra städer i Kina är boendet relativt billigt med resten av turistvärlden, du kan dock vänta dig att betala lite mer med tanke på stadens status och läge. Var du bor spelar egentligen inte speciellt stor roll eftersom bussar går titt som tätt från alla stadens hörn i alla riktningar, för 5 ¥ ( c.a. 5 kronor) kan du i stort sett ta dig var du vill om du inte är rädd för obekväma bussar. Givetvis finns det också taxi, något som jag oftast valde framför buss. Taxipriser i Kina är ofta det jag använder som exempel när jag ska lista saker som är billiga jämfört med Sverige – Du kommer ett antal kilometer på endast 10 kronor.

Är du intresserad av shopping kan jag varmt rekommendera Suzhou – Här finns allt du kan tänkas söka. Stadens ekonomiska framgångar och välstånd har lett till att du finner oräkneliga shoppingcentra i staden. Är du mest intresserad av kläder finner du med enkelhet piratkopior såväl som the real deal. Du som inte är sugen på att punga ut mycket pengar för teknologi under kända varumärkesnamn finner också (till exempel) diverse ebok-läsare av obskyra kinesiska företag . Staden bjuder givetvis också på mat i alla dess former. Är du en turist som bara kan gå ett par dagar på enbart kinesisk mat så finner du med enkelhet många former av utländsk mat i staden.

Under min 4 veckor långa vistelse Suzhou hann jag se mig trött på alla vackra trädgårdar och pagodor, som tur är huserar även staden en många museum och andra turistmål. I staden finner vi också ”Suzhou Amusement Land” – ett av Kinas få större nöjesfält. Nöjesfältet är stort och enligt mig komiskt i sitt försök att härma och avbilda europeiska fenomen såsom Paris och ett stort nöjesfält med en och annan åkbar attraktion. Att rekommendera är också att varva trädgårdsbesöken med en av Suzhous många klubbar. Utelivet är mångsidigt och roligt, allt från lugn västvärldsinfluerad bar till galen kinesisk klubb finns att finna.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att Suzhou i sin helhet är ett fantastiskt resemål för erfaren globetrotter såväl som barnfamilj. Staden erbjuder allt som man kan tänkas önska när man åker till Kina. Suzhou har rötterna kvar i det förflutna samtidigt som det är en ultramodern stad.

 

 


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina