Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Allmänt om Kina > Kinesisk kökultur

Kinesisk kökultur

Svenskar är ganska bra på att köa. Även om det är mycket folk så brukar vi ställa upp oss i ett prydligt led och snällt vänta på vår tur utan att försöka trängas. För det mesta i alla fall. I Kina funkar det inte på samma sätt, och det blir man varse om vid sitt första besök, om man inte kände till det innan.En kö vid en busshållplats i Hong Kong.

Kineserna föredrar att bilda klunga, och det gäller att komma först till varje pris. Speciellt när alla har lite småbråttom, som vid biljettluckan i tunnelbanan. Även om man äntligen lyckats ta sig längst fram i klungan och står mitt framför expediten i luckan, så kommer det fram händer från höger och vänster som sträcker sig in framför en för att få köpa den där biljetten först. Expediten i kassan bryr sig inte om vem som står först, eller vem som väntat längst, hon ger biljetter till de som sträcker fram pengar till henne.

Kineserna själva blir inte arga på varandra för detta beteende. De blir inte ens lite upprörda, för det är så det funkar. Det är så man köar i Kina. Själv blir jag lätt irriterad över det, för jag vill inte knuffa andra människor när jag ska köpa biljett och jag vill inte bli knuffad själv.

På vissa ställen med extremt mycket besökare (till exempel en del turistattraktioner) kan det finnas ”hagar” precis som på till exempel Gröna Lund i Sverige, det vill säga staket som står uppställda så dom bildar en gång som går fram och tillbaks. Det fungerar givetvis bättre eftersom det tvingar alla att stå som i en riktig kö. Det förekommer dock trängningar även där om man slappnar av för en stund och inte håller tätt bakåt.

Ju mer stressade kineserna är desto sämre funkar kösystemet. Bussar är väl ett av de värre exemplen för där vill alla på så snabbt som möjligt, helst innan avstigande passagerare har fått gå av. Samma sak i tunnelbanan. När man åker tunnelbana i Sverige så bildas en lucka framför varje dörr, med plats för avstigande. Vissa vill tränga sig på snabbt men de flesta står kvar utanför och väntar tills alla fått gå av. I Peking finns sällan någon sådan lucka utanför dörren så där kan man få brottas en hel del ibland.Många som vill åka med. Ingen panik! Alla på en gång!

Det här är givetvis inget man kan göra något åt som besökare i landet. Det är lönlöst att försöka uppfostra kineserna. Det bästa man kan göra av situationen är att förbereda sig med ett stort tålamod och helt enkelt göra som dom. Man har helt enkelt inget val. Känner man till hur det funkar innan man åker så har man i alla fall ett litet övertag eftersom man slipper bli överraskad.

Hong Kong var raka motsatsen till övriga Kina. Där stod alla i kö, och bättre än jag någonsin sett i Sverige till och med!


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina