Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Visum > Frågor och svar om visum till Kina

Frågor och svar om visum till Kina


Hur tidigt kan man ansöka om visum?
Jag ska ut och resa mer än tre månader innan och kan inte söka visum från Sverige
Behöver barn också visum?
Behöver barn och omyndiga tillstånd från föräldrarna?
Behöver man visum när man mellanlandar?
Hur många inresor behöver jag?
Behöver jag skriva upp alla städer jag ska besöka på ansökan?
Vad är det för krav på fotot?
Mitt foto har inte exakt samma mått som krävs
Mitt pass är slitet, går det bra ändå?
Jag har inte svenskt pass, kan jag söka visum till Kina?
Jag har bråttom, är jag garanterad att få visum inom X antal dagar?

Hur tidigt kan man ansöka om visum?

Med ett vanligt visum för en inresa har du 90 dagar på dig att resa in i Kina. Visumet börjar gälla från när du ansöker, och du kan alltså resa till Kina när som helst inom 90 dagar.

Ett visum för två inresor (double entry) gäller i 6 månader och ett visum för 3 eller fler inresor (multi entry) gäller i antingen 6 eller 12 månader.

Se på visumet vad det står bredvid ”Enter before”. Du måste resa in i Kina senast dagen innan det datumet.

När du väl landat i Kina får du stanna i till exempel 30 dagar, eller längre om ditt visum medger det. Det står brevid ”Duration of each stay” hur länge du får stanna som längst för varje vistelse.

Om du har ett multi entry-visum som gäller för 30 dagar får du alltså bara stanna i Kina 30 dagar i taget även om visumet gäller i 12 månader. Vill du stanna längre får du lämna landet och sedan återkomma för att få en ny 30-dagarsperiod. Ett single entry-visum gäller dock bara en gång.

Tillbaks till början

Jag ska ut och resa mer än tre månader innan och kan inte söka visum från Sverige

Du kan isåfall söka ett double entry-visum som gäller i 6 månader så har du gott om tid på dig att resa runt i världen innan du reser in i Kina.

Tillbaks till början

Behöver barn också visum?

Ja, alla behöver visum till Kina, även nyfödda. De ansöker på precis samma sätt som för vuxna och samma priser gäller. Barn behöver dock inte skriva under ansökan själva utan det kan en förälder göra.

Tillbaks till början

Behöver barn och omyndiga tillstånd från föräldrarna?

Nej, barn behöver inte tillstånd från föräldrarna för att få visum till Kina. Barn kan alltså söka visum på egen hand och även resa till Kina på egen hand utan att föräldrarna behöver godkänna det.

Tillbaks till början

Behöver man visum när man mellanlandar?

Man behöver inte visum till Kina när man mellanlandar så länge man inte lämnar transitområdet på flygplatsen och stoppet är max 24 timmar. Vill man däremot lämna flygplatsen för att besöka staden under tiden man väntar på nästa flyg så måste man söka visum. Det är samma typ av visum som för längre resor.

Tillbaks till början

Hur många inresor behöver jag?

Varje gång man kommer från ett annat land och reser in i Kina så räknas det som en inresa. Även Hongkong och Macao räknas som utlandet i detta fall även om de tillhör Kina.

Du får själv räkna ut hur många inresor du kommer göra. Om du till exempel reser från Sverige till Peking och vill besöka Hongkong för att sedan återvända till Kina igen så behöver du visum för två inresor.

Om du tänkt resa runt inne i Kina men utan att korsa gränsen så räcker det med en inresa. Visumet behövs bara för att korsa landsgränsen, du får flyga omkring inne i Kina hur mycket du vill oavsett vad du har för visum (det kan finnas begränsningar, som till exempel Tibet som kräver ett separat tillstånd).

Tillbaks till början

Behöver jag skriva upp alla städer jag ska besöka på ansökan?

Skriv upp de största städerna du vet att du kommmer besöka. Om du inte bestämt din resplan ännu, skriv de stora städerna du tror att du kommer besöka.

Visumet du får gäller för hela Kina (kan finnas undantag som till exempel Tibet) och visumet kommer inte begränsas bara för att du utelämnar en stad på ansökan. Du får till exempel åka till Shanghai även om du inte skrivit Shanghai på ansökan.

Tillbaks till början

Vad är det för krav på fotot?

Det ska vara i färg, med vit bakgrund. Fotot ska vara nytaget och välliknande. Det måste vara ett typiskt id-/körkortsfoto taget hos en fotograf eller i en fotoautomat. Hemmagjorda foton kommer inte godkännas.

Tillbaks till början

Mitt foto har inte exakt samma mått som krävs

Så länge du har ett typiskt ”passfoto” så går det bra. Måtten behöver inte vara exakta.

Tillbaks till början

Mitt pass är slitet, går det bra ändå?

Normalt slitage kan vara okej men passet får inte vara skadat. Det får inte finnas några trasiga sidor över huvud taget. Många svenska pass av den lite äldre typen är väldigt sköra och identitetssidan kan lätt spricka och lossna lite. Det är alltså INTE godkänt och du måste skaffa ett nytt pass innan du kan få visum.

Tillbaks till början

Jag har inte svenskt pass, kan jag söka visum till Kina?

Det kan du göra. Om du är medborgare i ett annat EU-land brukar det vara ganska enkelt att söka visum till Kina från Sverige. Ibland kan du ombes att skicka in ett personbevis som visar att du är folkbokförd i Sverige.

Om du är medborgare i ett land utanför EU behöver du ha uppehållstillstånd i Sverige för att kunna söka visum till Kina i Sverige. Om du har ett separat kort med uppehållstillstånd behöver du bifoga det med din ansökan.

I vissa fall kan ambassaden begära in ytterligare dokument, som till exempel bankutdrag eller en inbjudan från Kina.

Medborgare i bland annat Irak behöver i regel boka sin resa via en resebyrå för att kunna få visum, alternativt bifoga en officiell inbjudan från Kina.

Tillbaks till början

Jag har bråttom, är jag garanterad att få visum inom X antal dagar?

Nej, ingen är garanterad att få visum. De flesta får dock visum och i regel brukar det ta ca 4 arbetsdagar plus post fram och tillbaks. Väljer man till express brukar det ta 1-2 arbetsdagar plus post fram och tillbaks.

Om ansökan är felaktigt ifylld eller inte komplett på annat sätt, tar det alltid längre tid eftersom ansökan måste korrigeras eller kompletteras. Ambassaden har även rätt att begära in ytterligare dokument och då blir förstås handläggningstiden längre.

I 99 fall av 100 brukar det dock gå mycket smidigt att få visum.

Tillbaks till början


Artikeln postad av
Kommentarer
 1. Lars Lundell skriver:

  Hej! Jag har en fråga angående medborgarskap. En Kines som kommer till Sverige och som fått svenskt medborgarskap och därmed svenskt pass. Kan denne då återigen söka kinesiskt medborgarskap och få tillbaks kinesiskt pass igen? Dubbelt medborgarskap är så vitt jag förstår inte tillåtet i Kina vilket i så fall hade löst problemet som är följande: Den person jag frågar för har fått reda på att det inte går att utnyttja sin pension som tidigare arbetats in i Kina om personen i fråga inte är kinesisk medborgare. Personen bor i Sverige och har svensk pension för arbete som utförs här och kommer att få det såsom boende permanent i Sverige. Kinesisk pension går dock inte att få utan att vara kinesisk medborgare. Frågeställningen är alltså: 1)Kan man få tillbaks kinesiskt medborgarskap 2) Hur gör man? 3) Kan Mittens Rike hjälpa till?

  • Lars skriver:

   JA, man kan få tillbaka kinesiskt medborgarskap om man är född i Kina, var lite länge sedan jag kollade på det, men her helt och fullkomligt möjligt. Tror man måste söka via Kinesiska ambassaden.

 2. Anna skriver:

  Hej.

  Jag har redan sökt och fått visum för ett halvårs studier i kina med 1 styck inresa. Jag hade dock gärna velat besöka både Macao och Shenzehn under min vistelse i Kina… detta går alltså inte att lösa på något sätt?

  Tack på förhand!

 3. Carlos skriver:

  Måste man ha visum till Kina oavsett hur många dagar man stannar?
  Måste man ha visum för 3-4 dagar i Kina?

 4. Markus skriver:

  Måste vi ha visum om vi åker från sverige och mellan landar i kina och sen vidare yill filippinerna och sen på påvägen hem från filippinerna till kina och sen vidare till sverige och sen hem?

 5. lars jidsell skriver:

  hur många dagar tar det att få visu till kina

 6. Eva Karlsson skriver:

  Hej,
  Hur länge har man behövt ha visum för att resa in i Kina?

  Med vänlig hälsning Eva

 7. Miki arsic skriver:

  Hej, undrar om små barn(i detta fall 1,5 och 2,5 år gamla) bifoga fototill visumansökan?

 8. Philip skriver:

  Hej, har ansökt om turistvisum och blev då kallad på intervju den 11 november i Stockholm. Är inte många dagar kvar till avresa nu så jag ringer visacentrat varje dag och frågar om status på ansökningsprocessen och om de kan snabba på. De säger bara att ärendet ligger hos ambassaden och inte visacentrat så det finns inget de kan göra.

  Någon som vet hur man kan göra för att snabba på processen?

  /Philip

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina