Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Chengdu > Chengdu Pandacenter

Chengdu Pandacenter

Den som är intresserad av djurliv ska utan tvekan bege sig till Chengdu. Här finns nämligen två center där man som turist har den unika möjligheten att komma i nära kontakt med de utrotningshotade jättepandorna; Giant Panda Breeding and Research Center och Bifengxia Panda Base. Besök dessa center och du får en upplevelse som du sent kommer att glömma.

Totalt finns det färre än 1 000 jättepandor, varav ca 80% finns i Kinas Sichuanprovins. Många turister som besöker Chengdu, som ligger i just Sichuan, gör det därför med syftet att se dessa fantastiska djur i något av ovan nämnda pandacenter.

Giant Panda Breeding and Research Center

Giant Panda Breeding and Research Center är ett forskningscenter som ligger ca 10 kilometer norr om centrala Chengdu där man föder upp och skyddar jättepandor. Centret byggdes med syftet att skapa en miljö som var så lik jättepandornas naturliga habitat som möjligt, för att säkerställa bästa möjliga förutsättningar för avel och uppfödning. I centret finns all nödvändig utrustning för uppfödning av pandor, ett pandamuseum, en forskningsbyggnad, samt en stor odling av pandornas föda: bambuplantor och buskar.

Det finns inte enbart jättepandor i the Giant Panda Breeding and Research Center utan även ett tjugotal andra ovanliga och utrotningshotade djur, såsom mindre pandor och vita storkar. Detta center, med sina bambuodlingar, vackra blommor, rena luft och fina natur kan därför liknas vid ett stort naturligt museum för vilda djur.

I centret finns som redan nämnts ett pandamuseum; the Giant Panda Museum. Syftet med detta museum, som öppnades år 1993, är att sprida vetenskaplig kunskap och öka allmänhetens medvetenhet om skyddandet av vilda djur och deras livsmiljö. Vad gäller vilda och utrotningshotade djur är detta det enda museet av sitt slag i världen. Den som besöker museet får bland annat ta del av olika typer av information, modeller, fossiler och prover.

För den som är intresserad av att arbeta som volontär finns denna möjlighet i the Giant Panda Breedig and Research Center. Förutom att lära sig mer om jättepandorna får dessa volontärer hjälpa till med att sköta dem.

Bifengxia Giant Panda Base

Bifengxia Giant Panda Base, som etablerades år 2003, är med sina drygt 80 jättepandor världens största center för jättepandor. Omkring 30 av centrets pandor förflyttades hit från närliggande Wolong National Nature Reserve år 2008. Bifengxa Base har blivit ett paradis för dessa utrotningshotade djur där fokus ligger på att avla, föda upp och skydda dem. När pandorna anses vara kapabla till att klara sig själva i det vilda släpps de ut i naturen.

Bifengxia Base ligger i Yaan City, på ett avstånd av ca 150 kilometer från Chengdu. Området kring centret är vackert med tät skog, dalar och flera vattenfall. För den som vill se jättepandor i en så naturlig miljö som möjligt är detta center att föredra om man jämför med the Giant Panda Breeding and Research Center.

Även detta pandacenter erbjuder volontärprogram där volontärer kan hjälpa till med att sköta pandorna.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina