Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Shanghai > Shanghai Museum

Shanghai Museum

I hjärtat av Shanghai precis vid Peoples Park ligger Shanghai Museum. Det sägs att Shanghai Museum är ett av Kinas allra bästa, utställningen består av ca 130 000 föremål. Inträdet är gratis och vid ingången får du passera en säkerhetskontroll, ungefär som på en flygplats. Öppettiderna är 9.00 till 17.00 men sista tiden att få passera in är klockan 16.00. Om det är alldeles för många besökare inne i museet så kan man stänga entrén under en stund. Det går att delta i speciella guidade turer som hölls dagligen, mer information om dessa kan man finna i Museets lobby.

Shanghai Museum har funnits sedan 1952 och har funnits i den nuvarande byggnaden sedan 1996. Byggnaden är fyrkantig med ovandelen är rund, byggnadsstilen kommer från en kinesisk filosofi om att jorden och universum är fyrkantig medan himlen ovanför är rund. Själva utställningen är uppdelad i flera rum där olika teman visas, detta fördelat på museets 4 våningar. Skyltar både på engelska och på kinesiska beskriver föremålen. Vid ingången till varje rum finns dessutom informationsblad som beskriver föremålen i det aktuella rummet. Det finns även möjlighet till en så kallas ”själv-guidning” genom museet, detta innebär att man hyr ett par hörlurar som tar på sig och sedan går man runt och lyssnar på en berättarröst som beskriver de olika föremålen. Samtliga föremål är ordnade kronologiskt inne i de olika rummen, och de olika tidsepokernas kännetecken beskrivs tydligt på informationstavlor.

På det första våningsplanet finns ett rum med bronsfigurer. Kinas bronsålder startade någon gång mellan 3000 till 2000 år före kristus och varade under 2000 års tid, under ”Xia-”, ”Shang-” och ”Zhou-dynastin”. Bronsföremålen användes huvudsakligen vid olika ceremoniella tillställningar hos överklassen i Kina. De olika föremålen som finns på Shanghai Museum är oerhört vackra och detaljrika och man förundras över hur de kunde tillverkades och utformas så långt tillbaka i tiden. De olika detaljerna, och dess symbolik, som finns inpräglade på föremålen beskrivs på museet. Det andra rummet på entréplan finns ett rum med kinesiska skulpturer i olika storlekar. Flera av dessa skulpturer påminner lite om den berömda terrakottaarmén som finns i Xian. Flera av figurerna i denna utställning har Buddistiska motiv.

Åker du upp en våning så finns här en utställning med kinesisk keramik och porslin, här får man även se exempel på hur keramiken tillverkades långt tillbaka i tiden. Personligen tycker jag att det är en av de vackraste utställningarna på Shanghai Museum. Här finns glaserat porslin i vackra färger från både ”Tang-”, ”Ming-” och Qing-dynastin”. Pjäserna är stora och prydda med vackert mönster och olika spännande motiv.

På den tredje våningen finns tre olika utställningar, kinesiska målningar, kinesiska sigill och kinesisk kalligrafi. Kinesisk kalligrafi är en mycket speciell kinesisk konstform med lång tradition. I museets utställning kan man se utvecklingen av de Kinas skrivkonst och dess tecken. Målningarna i den andra utställningen, innehåller flera olika typer av konst bland annat porträtt, landskap och målningar på ”fri hand”. Här finns bland annat ett verk som museet beskriver som en skatt, det är ett verk av Sun Wei som är målat under Tang dynastin och som beskriver fyra vise män och deras levererne under Jin dynastin. En annan utställning på samma våning visar forntida kinesiska sigill. Sigillen har olika inristningar och man kan likställa dem med dagens stämplar. Till en början användes dessa endast av officiella personer men senare även för ”privat bruk”.

Våning fyra innehåller lika många utställningar, det vill säga fyra stycken: Kinesisk valuta, Kinesiska möbler, Kinesiska jade och kläder från kinesiska minoriteter. I ett av rummen visas kinesisk valuta från olika tider, både mynt och sedlar finns att beskåda i olika glasmontrar. Mynten är speciellt intressanta att studera och har inte bara dagens runda form.  I nästa rum finns en utställning med kinesiska möbler från Ming och Qing dynastin. Här syns stolar, bord och sängar och delar av utställningen är uppbyggd som ett kinesiskt hem kunde se ut. Möblerna är tillverkade av olika träslag och även dessa beskrivs i utställningen. Det finns även en utställning med forntida kinesisk jade, jade är en hård sten som utvinns bland annat i Kina och som är mycket populär som prydnad i kinesiska hem. Utställningen beskriver hur jaden har spelat en större roll än någon annan konstform gjort gällande kinesisk politik, ekonomi, kultur, ideologi, etik och religion. Kina består av 56 olika etniska grupper och i den sista utställningen visas kläder och hantverk från olika grupper. Här finns vacker vävda kläder samt mängder med tyger utsmyckade genom olika typer av broderi samt även batikfärgade kläder. Enligt min personliga smak en annan favorit utställning i Shanghai Museum.

Shanghai Museum inhyser även en restaurang och cafeteria samt en souvenirshop. Utanför Shanghai Museum kan du ofta beskåda människor som flyger med drakar. Jag rekommenderar verkligen ett besök här, även om du inte är speciellt intresserad av museum egentligen. Utställningen är verkligen sevärd och eftersom inträdet är gratis så tycker jag alla som besöker Shanghai borde ge det en chans.

Du tar dig enklast hit med taxi eller tunnelbana till stationen Peoples Square där linje 1, 2 och 8 stannar.

Adress:

201 Renmin Da Dao, nära Huangpi Bei Lu

上海博物馆人民大道201号, 近黄陂北路


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina