Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Sevärdheter i Peking > Sommarpalatset

Sommarpalatset

Sommarpalatset heter The Summer Palace på engelska och Yíhé Yuán på kinesiska. Yíhé Yuán kan man översätta till Hälsans och Harmonins Trädgård.

Historia

Sommarpalatset byggdes ursprungligen under Jindynastin runt år 1200 och under Qingdynastin (1644-1911) hade den utvecklats till en lyxig park där kejsarfamiljerna kunde spendera somrarna. Sommarpalatset ligger lite högre än staden så temperaturen är aningen lägre där under sommarhalvåret. År 1860 skadades Sommarpalatset svårt när den engelsk-franska alliansen invaderade och plundrade. Det tog sex år att bygga upp palatsen igen. År 1900 var det dags igen när Peking invaderades av den 8 länder starka alliansen bestående av Storbritannien, Frankrike, Ryssland, Tyskland, Japan, USA, Italien och Österrike. 1902 var det återuppbyggt igen.

År 1888 flyttade Kejsarinnan Cixi in i Sommarpalatset. Det sägs att hon spenderade 30 miljoner taeler silver (motsvarande ca 1200 ton silver) på att renovera och bygga ut palatset. De pengarna var egentligen en del av försvarsbudgeten och skulle ha använts till att bygga ut bland annat flottan.

Den sista kejsaren störtades år 1911 och år 1924 öppnades palatset för allmänheten.

Sjön Kunming

Kunming är en stor konstgjord sjö mitt i parken. Den användes som vattenreservoar för dricksvatten samt konstbevattning, och närapå 10000 arbetare var med och grävde sjön. Sjön är 2,2 kvadratkilometer stor och tar upp ca tre fjärdedelar av hela parkens yta. Den är väldigt grund med ett medeldjup på 1,5 meter.

Kunmingsjön har tre stora öar, de heter Nanhu, Tuancheng och Zaojian.

17 bågars bro

17 bågars bro är den största bron i Kunmingsjön och den ansluter ön Nanhu med östra stranden. Den är 150 meter lång och 8 meter bred. På broräcket som är av marmor finns 544 olika lejonskulpturer i olika poser. Bron har 9 bågar från varje håll räknat från kanterna till mitten, 17 totalt om man räknar från kant till kant. 9 var kejsarinnans viktigaste nummer så man ser det återkomma i en mängd olika sammanhang.

Longevity-kullen (Långt liv)

Longevity, som betyder långt liv, heter den stora kullen i parken. Även den är konstgjord.

Den långa korridoren

Den långa korridoren är en drygt 700 meter lång täckt gångväg av trä mitt i parken och den byggdes år 1750. Den är dekorerad med över 14000 olika målningar som skildrar den kinesiska mytologin. Även den Långa korridoren blev skadad vid invasionen 1860 och det tog många år att renovera den.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina