Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Sevärdheter i Peking > Gamla sommarpalatset

Gamla sommarpalatset

Det gamla sommarpalatset heter The Old Summer Palace på engelska och Yuánmíng Yuán, på kinesiska.

Det Gamla Sommarpalatset är en stor park med fina trädgårdar och en massa tempel. Allting var extremt pampigt och påkostat men tyvärr finns det bara ruiner kvar. Området förstördes totalt av soldater från Storbritannien och Frankrike år 1860. Det enda som finns kvar är en massa krossade stenblock i alla möjliga storlekar. Det är väldigt synd att det förstördes för det skulle vara kul att se hur det såg ut när allting var helt. Jag kan tänka mig att det var ett väldigt imponerande ställe.

Det Gamla Sommarpalatset var kejsarens bostad men han skötte även allt arbete därifrån. Det var kejsare Kangxi som började bygga det år 1707, då i ganska liten skala men senare utökades det av kejsarna som kom efter.

Parken är uppdelad i tre tydliga delar, tre olika trädgårdar med sina egna byggnader. Totalt är området 3,5 kvadratkilometer stort. Som jämförelse är nya Sommarpalatset 2,9 kvadratkilometer stort och Förbjudna staden bara 0,7. En del av parken är byggd i europeisk stil med hjälp av två fransmän som anlitades av kejsare Qianlong. Det finns även några byggnader i tibetansk och mongolisk stil, ett sätt för kejsaren att visa mångfaldigheten i sitt imperium.

Parken förstördes

Det var den brittiske befälhavaren Lord Elgin som beordrade om att parken skulle förstöras, den 18 oktober 1860. Anledningen var att kineserna under ledning av kejsare Xianfeng hade torterat och mördat tjugo västerlänningar, inklusive två brittiska diplomater samt en journalist från tidningen The Times. Lord Elgin ville inte skada civila eller förstöra själva staden Peking, så därför beslutade han om att Gamla Sommarpalatset skulle rivas till grunden. Det gick åt 3500 soldater för att riva, bränna och förstöra parken och den brann i tre dagar. Det var det sista som hände i det andra opiumkriget.

Parken i framtiden

Det är många som är intresserade av att bygga upp och restaurera parken, men såna planer brukar motarbetas då parken är en viktig del av Kinas historia. Kinas regering har beslutat att behålla parken som den är i förstört skick då den är en påminnelse om vad som händer om man låter sig domineras av utländska krafter. Dessutom skulle det vara ett oerhört dyrt och komplicerat projekt att återuppbygga allting igen. Däremot har man gjort i ordning trädgårdarna och många kanaler i parken så man kan föreställa sig ungefär hur landskapet såg ut på den tiden.

Väldigt mycket av det som plundrades ur Gamla Sommarpalatset de dagarna i oktober 1860 visas upp i olika utländska muséer. Kinas regering jobbar hårt med att försöka få tillbaks allting, men det är en dyr och långsam process. Allting som hittills återförts till Kina finns att se i Pekings nationalmuseum.

Att ta sig dit

Gamla Sommarpalatset ligger inne i Peking, ca 8 km nordväst om centrum, precis väster om Tsinghua University och öster om nya Sommarpalatset. Dit tar man sig enklast med taxi. Inträdet är lågt, 20 RMB per person (med reservation för att det kan ändras..)


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina