Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Om Peking > Shopping i Peking

Shopping i Peking

Att shoppa i Peking är för det mesta väldigt roligt eftersom priserna är så låga. Det gäller dock att vässa på sin förmåga att pruta för att inte betala för mycket. Det finns väldigt många ställen att shoppa på i Peking och nedan presenteras några få, de största och mest välkända.

Wangfujing

wangfujing.jpg

Wangfujing är den mest kända gatan i Kina och drar till sig uppmärksamhet från hela världen. Både utlänningar och kineser kommer hit för att shoppa, även om priset är högt.

Vid gatans början finns Oriental Plaza, ett stort varuhus bestående av 11 olika byggnader och som ägs av en affärsman från Hong Kong. Dit kommer hundra tusen besökare varje dag. Varuhuset är 500 meter långt och där kan man handla all möjlig lyx, diamanter och designerkläder. Inte ett dugg billigt heller.

Kinas största bokaffär finns på Wangfujing. Där ska det finnas 200000 olika böcker och det är sex våningar högt.

Xidan

Tjej som tillverkar ett pärlhalsband

Xidan är paradiset för shopping. Shoppinggatan är 1600 meter lång och det finns hur mycket butiker som helst, från strumpor till BMW-bilar. Priset här är dessutom lägre än på Wangfujing.

Vid Xidan är det alltid olika aktiviteter på gång och dekorationer i olika teman.

Det finns även gott om restauranger, alla amerikanska kedjor som Pizza Hut, KFC, McDonalds, men även några japanska och förståss en massa kinarestauranger.

Silk Market

Silk Market. Trångt. Numera är det inomhus. Trångt också.

Silk Market är nästan lika känt som Kinesiska muren och pekinganka. Det ligger bredvid amerikanska ambassaden, vid tunnelbanestationen Yong An Li på linje 1. Förut låg allt utomhus, precis utanför staketet till amerikanska ambassaden men nu har det flyttat inomhus till ett 8 våningar högt varuhus på 28 tusen kvadratmeter.

Här kan man köpa allt möjligt, souvenirer, kinesisk siden, märkeskläder och klockor. Det mesta (läs: allt) är piratkopior.

Här måste man pruta stenhårt. Sikta på att betala en tiondel eller en femtedel av vad de begär först. Kom också ihåg att väldigt många säljer samma saker så du behöver inte känna någon press att du måste köpa från första försäljaren. Läs mer om hur man prutar i Kina här.

Utanför Silk Market finns det många som säljer cd och dvd. Kvaliten är varierande, men räkna med att filmer som inte finns på ”riktig” dvd ännu garanterat har kass kvalitet då de ofta är filmade inifrån en biograf. Säljarna är dock seriösa och man kan få deras mobilnummer så man kan träffas igen för att lämna tillbaks trasiga filmer (jag har gjort det vid ett par tillfällen). Priset är ca 10 yuan per styck (nästan lika mycket kronor).

Artikeln slutar här för denna gång. Denna genomgång var bara en liten liten del av all shopping som finns i Peking, men det är i alla fall något att börja med på sin resa.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina