Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Om Peking > Den dåliga luften

Den dåliga luften

Det första man brukar lägga märke till när man kliver av flygplanet i Peking är att det luktar illa, obehagligt illa.

Första dagen i Peking brukar jag alltid få lite problem med ögonen. Det svider och dom tåras en del. Det går alltid över efter första dagen så jag antar att man helt enkelt vänjer sig vid föroreningarna, ögonen går in i smog-mode. Det kanske kan vara en bra idé att förbereda med ögondroppar och dylikt, speciellt om man vet att man har lätt att få problem med ögonen.

I Kina eldar man med kol och kol är väldigt bra på att smutsa ner. Vita eller ljusa hus blir snart mörka av alla föroreningar och man kan glömma att hänga tvätt utomhus.

Sandstormar

sandstorm.jpg

På våren brukar Peking drabbas av sandstormar. Då färgas luften gul och man får sand i ögonen och i munnen så det knastrar när man äter. Det här är ganska oskyldigt kanske, men det är faktiskt ett riktigt problem. Öknen utvidgar sig och kineserna håller som bäst på att plantera träd och växtlighet som kan binda sanden och hindra den från att blåsa bort.

Sanden gör även att gatorna ser lite ostädade ut eftersom det är dammigt och sandigt överallt. Det går alltid städare omkring och sopar men deras småpetande med kvastarna gör inte mycket skillnad.

Andra städer

guangzhou.jpg

Det är inte bara Peking som luktar illa. Peking är inte ens värst. Tyvärr så tenderar kinesiska städer att vara väldigt väldigt stora och alla vill dessutom helst ha en egen bil att åka omkring i, till exemple, Guangzhou. Eller sitta i bilköer i, rättare sagt.

På landet

Det räcker att åka några mil utanför Peking så känner man att luften är betydligt bättre. Det kan nog vara bra att ta en dags paus från föroreningarna lite då och då och ge sig iväg till Kinesiska muren eller någon annan plats som ligger en bit bort.

Hoppas verkligen att Kina lyckas göra något åt miljön innan det är alldeles för sent. Just nu verkar det som om man bara tänker på maximal tillväxt hela tiden.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina