Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Allmänt om Kina > Visum > Visum till Kina

Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom att fylla i en blankett och skicka in den med posten tillsammans med ditt pass, ett foto samt övriga dokument. Ungefär en vecka senare får du tillbaks ditt visum med posten.

Gå direkt till sidan för att söka visum.

 

Turistvisum till Kina

Turistvisum är den vanligaste typen av visum och den som de allra flesta behöver. Man kan välja om visumet ska gälla för en eller två inresor till Kina. Ditt visum kommer gälla för en vistelse i Kina på 30 eller 60 dagar. Ett visum för två inresor gäller alltså i 30+30 eller 60+60 dagar och du måste lämna landet i mellan.

Fortsätt till sidan för att söka visum.

Affärsvisum till Kina

Alla som ska till Kina för att göra någon form av arbete eller affärer ska söka affärsvisum. Det går till på samma sätt som turistvisum med den skillnaden att det krävs en inbjudan. Inbjudan får du av det företaget i Kina som du ska besöka. På inbjudan ska dina personuppgifter finnas med så det tydligt framgår att den är avsedd för dig.

Om du vill söka visum för 3 eller fler inresor (multi entry) i 6 eller 12 månader och/eller för mer än 30 dagar per vistelse (60 eller 90) behöver du en så kallad officiell inbjudan. Det är en särskild blankett som en kinesisk myndighet fyller i och stämplar, och det inbjudande företaget sköter den kontakten åt dig. Den blanketten behöver du bifoga tillsammans med inbjudan och den vanliga ansökningsblanketten. Du kan även söka multi entry-visum om du varit i Kina två gånger under de senaste 12 månaderna (två stämplar i passet), och då räcker det med en vanlig inbjudan från ett företag.

Fortsätt till sidan för att söka visum.

Studentvisum till Kina

Nuförtiden åker många till Kina för att studera. Du behöver bifoga ett antagningsbesked från den skola där du ska studera.

Fortsätt till sidan för att söka visum.

Krav på fotot

Du måste bifoga ett passfoto i färg, taget rakt framifrån mot vit bakgrund. Egenhändigt tagna foton godkänns aldrig. Svartvita foton är inte längre godkända.

Behöver man boka hotell eller flyg innan man söker visum?

Ja, från och med 1 januari 2012 så behöver man alltid bifoga kopia på hotellbokning samt flygbiljett när man söker turistvisum. Man behöver dessutom bifoga ett personbevis (som visar på din folkbokföringsadress) samt även skriva en färdplan.

Man måste ha bokat minst en hotellnatt.

Det går lika bra med tågbiljett som flygbiljett. Om du inte har någon biljett tillbaks till Sverige så kan du bifoga en biljett som visar att du ska resa ut ur Kina. Om du inte skulle ha någon biljett ut ur Kina så kan du bifoga en biljett som visar att du kommer resa från något annat land tillbaks till Sverige.


Fortsätt till sidan för att söka visum.

Behöver man besöka kinesiska ambassaden eller kinesiska konsulatet?

Nej, man behöver inte besöka kinesiska ambassaden. Numera kan man inte ansöka om visum direkt på ambassaden, och kinesiska konsulatet i Göteborg har dessutom slutat ta emot postansökningar.


Fortsätt till sidan för att söka visum.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (38 votes cast)

Om ni har frågor angående visum till Kina, var vänlig Kontakta oss via formuläret för snabbast svar.

Visum till Kina, 3.8 out of 5 based on 38 ratings

Artikeln postad av
Kommentarer
  1. Beata skriver:

    Hej. Jag och en kompis ska resa runt i Asien i 4,5 månader innan vi avslutar med Hong Kong och sen Kina. Då kommer vi stanna där i 1 månad. Jag undrar därför om det är svårt att få förlängd giltighetstid på single entry-visumet (5 månader istället för 3 månader) eftersom vi gärna har visumet klart innan vi ger oss iväg?

  2. Marina Smeds skriver:

    Kan man ansöka om Visum om man bara skall mellanlanda i Peking? Så att man kan ta sig utanför flygplatsen när man har 10 timmars mellanlandning?

    Marina

    • Gustaf skriver:

      Du borde inte behöva ha visum alls enligt info här. Saken är att jag försökte att verifiera det med sthlmcenter@visaforchina.org, men de vet inte alls om den delen ang TWOV och ”Leaving the airport transit area is allowed”.

      http://europe.flychinaeastern.com/travel_requirements.htm?3

       Passengers continuing their journey within 24 hours to a third country by same or first connecting aircraft and holding documents and confirmed tickets for their onward journey. Leaving the airport transit area is allowed. Overnight facilities are available outside the airport. TWOV facility is not applicable to:
      • Holders of travel documents issued by Hong Kong (sar China) and Macao (SAR China), who need a special travel permission. If holding passports TWOV is allowed;
      • Holders of British passports endorsed ”British National (Overseas)”, who are required to hold a ”Returning Resident Permit” together with their Hong Kong ID;
      • Holders of ”Permit for Taiwan residents entering into and leaving from mainland” issued to residents of Chinese Taipei;

    • Ulf Löfgren skriver:

      Det går nog bra men du får söka det i Sverige och nu kostar det 1350:-. Rätt dyrt för 4 timmar i Peking.

  3. Anders Larsson skriver:

    Hej, det går att resa in till Peking utan visum om du är i transfer mindre än 24 timmar och har ett utskrivet boarding kort dör din nästa flight. Till vänster om de ordinarie passkontrollerna finns en särskild kö för ””international transit/transfer”. Där får du en stämpel i passet och sedan är det bara att ta tåget eller en buss in till centrum. Se bara till att komma tillbaka till flygplatsen i tid för nästa flight, annars blir det problem. Har själv gjort detta flera gånger, senast i september 2012.

  4. Marina Smeds skriver:

    Tack för all värdefull information!
    Mvh
    Marina

  5. Lennart skriver:

    Kan jag som Svensk medborgare ansoka om visum till Kina fran Kinesiska Ambassaden i Bangkok?

  6. Fredrik skriver:

    Jag undrar över passets giltighetstid.
    Hur länge måste passet gälla för att få visum?
    Är det 6 månader eller 12 månader?
    Klarar man det om passet går ut 4 och en halv månad efter vistelsen?
    Tacksam för snabbt svar
    /Fredrik

  7. Sako skriver:

    Måste jag visum för att åka tåg från Hong Kong till Vietnam? Tåg resan tar 2d genom Kina.
    /Sako

  8. Adam skriver:

    Hej!

    Jag och en polare hade tänkt åka till Kina i september. Vi har planer på att vara där i 1,5 månad.

    Kan jag boka endast inresa, boka första hotell sen fixa visum?
    Eller måste jag ha allt planerat i förväg. När och hur jag åker till olika städer och boka hotell i förväg + utlandsresa?

  9. passion skriver:

    Behöver jag visum för att mellanlanda i hong kong ?

  10. Josefine skriver:

    Hej!
    Ska åka till Shanghai i två dagar. Kan jag skicka något annan att lämna min visum ansökan i Göteborg? Kan man få visumet skickat till en när det är klart eller måste man hämta det? Pris för ett inträde i landet?
    Har ni besöksadressen till konsulatet i Göteborg?
    Tacksam för svar!

  11. Jonatan skriver:

    Hej!

    Jag ska plugga kinesiska i Xiamen i en termin och har nu fått ett single entry F-visum (av någon anledning fick jag ett F-visum istället för ett X-visum)på 180 dagar. Jag redan har bestämt att jag ska åka till Taiwan med en kompis i Oktober, här på mittensrike.se står det ju följande under stundentvisum;
    ”Studenter ska söka single entry-visum (1 inresa). Har ni behov av ytterligare inresor får ni ordna ”re-entry”-visum på plats i Kina.” Vad jag har läst på andra platser är det inte möjligt att konvertera sitt visum efter att man har fått det. Vad är det som gäller? Kommer jag kunna åka till Taiwan eller inte?

    • eva c toft skriver:

      Hej

      Jag kan inte svara på din fråga, men jag ska ha utställning i Xiamen (Lanlan gallery) med vernissage den 23 november. Kul om du kommer och det kan kanske vara trevligt att träffa lite svenskar!

  12. Ove Bergqvist skriver:

    Jag har lägenhet i Kina om nu jag vill bosätta mig där på heltid, går det? Hur går jag tillväga i så fall?

    Hoppas på svar
    Ove

  13. Carlos skriver:

    Hej

    Jag tänker mellanlanda i Shanghai för att efter bara 5 timmar ta flyget till Phuket.
    Det borde inte vara några problem att åka utan Visum då?
    Eller vad säger ni?

  14. David skriver:

    Sa lange du stannar pa flygplatsen.

  15. karl-Håkan skriver:

    Skall åka till Phuket i Jan men tänkte åka över Kina på nedvägen och stanna i två dagar. Hur förfar jag enklast?

  16. Mi Lang skriver:

    Hej, jag har en fråga som är väldigt jobbig att hantera jag har bott och bor i China i ca 23 år nu har jobbat på ett reseföretag men det har alltid varit jobbi9gt att få Visum. Jag jobbar fortfarande fast idag är jag äldre och myndigheterna tar ingen notis att jag har mitt boende här har jobbat under många år med att i stor del lanserat Kina utomlands, idag när jag skall söka Visum skall det vara intyg, inbjudan, personbevis flkygbiljetter varför detta krångliga system? Mina vänner i China undrar som jag varför är jag inte berättigad till Green Card? Mi Lang

  17. Albin skriver:

    Hej,
    Sett att fråga vart uppe tidigare men vet inte om det är till hundra procent bekräftat. Länkarna i tidigare kommentarer fungerar heller inte så jag provar och ser om klarare svar finns nu! :)

    Jag ska till Thailand över nyår men har 10 h mellanlandning och skulle vilja ta mig runt i Bejing en liten sväng. Typ himmelskafridens torg. Måste jag söka visum för detta? Fattar det som att man ska kunna det så länge man har biljetter för vidareresa att visa upp. Ville bara fått det bekräftatmom det gick.

    / Albin

  18. Abdul skriver:

    Om en östturkistanisk uigur som har svenisk medborgare vill hälsa på sitt släktingar sklalle ansöka också turist visa eller uigurer kan besöka sitt land utan visa?

  19. Erika skriver:

    Hej, tänkt fråga om det är möjligt att ansöka om visa i sverige som en utlandsk medborgare?

  20. stefan andersson skriver:

    Hur betalar man kostnaderna för visumet? Service avgiften anges,1095
    till 1600kr. Vad är det som gäller?
    Vänliga hälsningar Stefan

  21. Nina skriver:

    Hej!
    Jag ska följa med en vän som jobbar på Finnair. Dvs hotellnamn har jag/antal nätter men flygbiljetten är en sk standby biljett som är i mån av plats (inte bokad)
    Hur kan jag göra då med kopia på flygbiljett?
    Nina

  22. Mikael Werner skriver:

    Ska resa med en kompis som är gift med en kinesiska och bo hemma hos hennes familj måste jag boka hotell även då

  23. Anette skriver:

    Hej,
    har två visumfrågor:

    hur länge måste passet vara giltigt för att få visum?

    funkar det med kopia på bokningsbekräftelsen på flygbiljetten som är betald men vi har inte fått biljetterna ännu.

    Med vänlig hälsning Anette

    • Robert skriver:

      Det varierar beroende på visum, men minst 6 månader för single entry-visum.

      Kopia på bokningsbekräftelsen funkar bra.

  24. Britt skriver:

    Min man och jag reser till Australien via Peking, vi har 1 hotellövernattning och sammanlagd tid i Peking på 33 timmar. Måste man ha visum? Samma sak på hemresan. Vad händer om planet är försenat?

  25. Göran Andersson skriver:

    Vad heter ”god morgon min vän” på kinesiska???

  26. Maha skriver:

    Hej

    Jag är svensk medborgare behöver jag visum till Kina och hur ska jag söks visum eftersom nu befinner jag inte i Sverige
    Jag jobbar utom lands och ska åka till Kina

  27. World Visa Travel skriver:

    Världs visum Organization (WVT)

    Letar du efter rätt ställe att få ditt visum utan stress? Ansök nu invandringen till Storbritannien, Kanada, Malaysia, Tyskland, Frankrike och mer. e-post: worldtravelvisa.inc@gmail.com

    Världen Visum Travel …..

  28. World Visa Travel skriver:

    Världs visum Organization (WVT)

    Letar du efter rätt ställe att få ditt visum utan stress? Ansök nu invandringen till Storbritannien, Kanada, Malaysia, Tyskland, Frankrike och mer. e-post: worldtravelvisa.inc@gmail.com

    Världen Visum Travel ….

  29. Martin skriver:

    Hej! Jag ska studera i Taiwan och tänkte passa på att försöka besöka Kina under den tiden. Vet ni om det kan bli problematiskt att komma in i landet? Jag ser inte att det ska vara några problem men har hört att det kan vara det. Tacksam för svar :)

  30. Jonas skriver:

    Hej

    Jag ska flyga till Tokyo och mellanlanda i Kina (Peking för att besöka kinesiska muren). Jag kommer bara att vara i Peking i ca 60h enligt flygtiderna. Lördag morgon till måndag e.m./kväll.

    Jag har läst att man inte behöver ansöka om visum till kina för besök kortare än 72h. Ett så kallat ”transit visa”. Stämmer detta och hur fungerar det i sånt fall?

    Vänliga hälsningar

    Jonas Elgered

  31. Melika skriver:

    Hej,

    Vet ni vilken typ of personbevis borde man beställa för Visumet?

  32. Bromand Rezayi skriver:

    Bokade flygbiljetter till Kina men dessvärre så fick vi inte visum i tid vilket ledde till vi missade resan. När jag väl kontaktade resebolagen och förklarade att felet låg hos Kinesiska ambassaden med tanke på att det är de som utfärdar visum så blev jag ändå nekad ersättning och blev tvungen att köpa nya biljetter. Vet ni hur man går tillväga eller vart man vänder sig för få hjälp?

    Mvh
    Bromand

  33. Jeanette Ohlsson skriver:

    Hej,
    Jag skulle vilja veta om man måste söka visum när man anländer med kryssningsbåt och endast ska stanna i 12 timmar men med avsikt att gå i land. Destination Xiamen.
    Vänliga Hälsningar
    Jeanette

  34. Anna skriver:

    Samma problem som Bromad skrev här ovanför, de kräver att man har bokade biljetter för flyg och hotell men sen får man inte visum eller besked om visum i tid och resan fick man ingen ersättning för. Dessutom svarade aldrig ambassaden på samtal etc ang när visat skulle bli klart, det kom aldrig varken visum eller svar helt enkelt. Hur kan det få gå till såhär? väldigt oseriöst tycker vi, man varnar ju sina vänner numera att åka till Kina pga att man troligtvis inte får sitt visum innan avresedagen. Varför ger inte ambassaden i Stockholm svar på ens frågor när visat blir klart? man har ju faktiskt en deadline innan flyget går. Och jag pratar om ansökta visum i god tid.

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina