Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Guangzhou > Guangzhou

Guangzhou

Guangzhou, även känd som Canton, är huvudstaden i den kinesiska provinsen Guangdong som ligger längs Kinas södra kustlinje. Guangzhou är det största och mest blomstrande industriella och internationella handelscentret i södra Kina. Genom dess närhet till Sydkinesiska havet, Hong Kong och Macau är Guangzhou vidare det politiska, ekonomiska, vetenskapliga, utbildningsmässiga och kulturella centret i Guangdongprovinsen.

Historia

Guangzhou, som har en historia som är över 2 000 år gammal, är en stad med många historiska och kulturella platser som visar stadens utveckling genom åren. Även om det är en livlig och blomstrande stad idag, var det inte särskilt länge sedan som Guangzhou var en stad med tråkig arkitektur och övertrafikerade gator. Staden har fått en rejäl makeover under de senaste åren i och med att nya fina byggnader och shoppingcenter har byggts, samt att åtgärder för att minska trafiken inne i staden har vidtagits. Det är numera en ren stad med betydligt fler inslag av träd och blommor än förr. Tack vare stadens fuktiga klimat blommar blommor året runt här, vilket har resulterat i Guangzhou ofta kallas ”blomstaden”.

En avgörande bidragande orsak till att Guangzhou har blomstrat under de senaste åren är att dess ekonomi har främjats av att Kina öppnades upp sina gränser till omvärlden år 1978. Många turister som besöker Hong Kong gör även ett stopp i Guangzhou och den kända Cantonmässan, Kinas största handelsmässa som hålls i staden två gånger om året, lockar många utländska affärsmän. Vidare har tusentals små, medelstora och stora företag etablerats i staden under de senaste åren, vilket har inneburit fler jobbmöjligheter och ett ökat antal invånare.

Även om staden har genomgått betydande förändringar på senare tid finns det fortfarande platser kvar där dess tidigare karaktär är bevarad. Exempelvis har många eleganta kyrkor, villor och herrgårdar rustats upp. Det går även att hitta gamla bostäder, tempel och trädgårdar som har varit orörda i flera generationer.

Shopping

Delvis tack vare influenser från närliggande Hong Kong har konsumtionen ökat avsevärt i Guangzhou under de senaste åren. Staden är nu lite av ett shoppingparadis där det går att hitta mängder av kvalitetsvaror till överkomliga priser. Ett tips om du besöker Guangzhou är därför att spendera lite tid på shopping och undersöka dess utbud av till exempel kläder, kosmetika, möbler och elektronik.
I Guangzhou finns det flera shoppinggator som är värda att besöka. Några exempel är Shangxiajiu Road, Beijing Road och handelsområdet Shifu Road, där det finns många kända märken och moderna shoppingcenter. Om du är på jakt efter souvenirer är Wende Road ett bra alternativ, medan de som är ute efter det senaste inom mode inte bör missa Baima Clothes Market, World Trade Mall och Teemall.
Den matinresserade bör bege sig till Yide Road. Där hittar man nämligen de bästa skaldjuren och den bästa torkade maten. Guangzhou är för övrigt allmänt känd för sin goda mat; det kantoniska köket anses vara ett av Kinas åtta främsta kök.

Sevärdheter

Även om Guangzhous sevärdheter kanske inte är lika välkända som sevärdheterna i vissa andra kinesiska städer finns det platser värda att besöka även här. Nedan följer några exempel.

Temple of Six Banyan Trees:

Detta är ett av de fyra buddisttemplen som finns i Guangzhou. Det 57 meter höga templet är ca 1 400 år gammalt och har en omfattande samling av kulturella reliker. Sedan det byggdes år 537 har det byggts om ett flertal gånger. Templet har även bytt namn flera gånger.

Yuexiu Park:

Med en yta på 860 000 kvadratmeter är Yuexiu Park Guangzhous största park. Den har tre konstgjorda sjöar och sju kullar. Förutom dess vackra natur är denna park även känd för sina kulturella reliker. Bland annat finns det en känd skulptur i Yuexiu; the Five-Ram Sculpture. Det är en av de mest kända strukturerna i hela Guangzhou och även stadens emblem.

En annan sevärdhet inuti parken är det så kallade Zhenhaitornet, som är 28 meter högt och byggdes år 1380. Inuti tornet finns the Guangzhou Museum, som har reliker och dokument från Guangzhous över 2 000 år långa historia.

Förutom vacker natur och kulturella reliker finns det en nöjespark, en swimmingpool, ett gym, restauranger och flera museum inuti Yuexiuparken. Här finns alltså något för alla.

Pearl River:

Pearl River är med sin längd på mer än 2 000 kilometer Kinas tredje längsta flod. Den består av fyra separata flodsystem; Xi River, Liuxi River, Bei River och Dong River. Samtliga flodsystem möts i Guangzhou, där de bildar en flod på ca 70 kilometer som mynnar ut i det Sydkinesiska havet. Det är den sektion som flyter genom staden Guangzhou som kallas för Pearl River. Pearl River har tio broar som med sina neonlampor lyser upp floden på ett regnbågsliknande sätt när mörkret faller. Missa inte detta vackra färgspel.

White Cloud Mountain:

Sedan urminnes tider har White Cloud Mountain, som ligger ca 17 kilometer norr om staden, varit en av de mest kända platserna vad gäller vacker natur i Guangzhou. Berget har fått sitt namn av det att faktum att det omges av luftiga moln varje gång solen skiner efter att det har regnat.

Berget har totalt 30 toppar och från en av dessa; Moxing Ridge, får man en vacker utsikt över Guangzhou och Pearl River. Området kring White Cloud Mountain en mycket vacker och fridfull plats som passar utmärkt för den som komma bort från stadens livliga atmosfär för att slappna av och varva ner.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina