Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Guangdong > Shenzhen

Shenzhen

Direkt norr om Hong Kong i den södra delen av Guangdongprovinsen ligger Shenzhen; Kinas rikaste stad. Detta är en ung och modern stad som snarare är känd för sin utvecklade ekonomi än för sina turistattraktioner. Detta innebär inte att staden har svårt att erbjuda turister något att göra; den som gör ett stopp i Shenzhen hittar flera platser som är värda att besöka.

Historia

För mer än 30 år sedan var Shenzhen endast en liten fiskestad som kallades Baoan County. Det var först år 1979 som staden fick namnet Shenzhen och året därpå, år 1980, etablerades Kinas första så kallade ”Special Economic Zone” (SEZ) i denna stad. Sedan dess har stadens ekonomi utvecklats i en snabb takt.

I och med den ekonomiska utvecklingen har staden lockat till sig mängder av affärsmän, investorer, jobbsökande och illegala immigranter. Shenzhen har sedan början av 80-talet därför utvecklats till en stad med stora sociala klyftor, där skillnaden mellan människors inkomster är stor. Staden har dessutom blivit alltmer överbefolkad, vilket har medfört stora problem. Det ökade antalet invånare och mångfalden har dock även haft positiva effekter på staden. Då arbetare från Kinas alla hörn har sökt sig till Shenzhen har de fört med sig sina lokala seder och mattraditioner.

Sevärdheter

Även om Shenzhen inte har historiska turistattraktioner i samma utsträckning som andra kända kinesiska städer finns det utmärkta nöjesparker med olika teman här som turister definitivt bör besöka om de vill lära sig mer om Kina och resten av världen. Shenzhen har även sevärdheter för naturälskare, såsom en känd botanisk trädgård och fina stränder. Nedan följer några exempel på attraktioner som du som turist inte får missa.

Splendid China Folk Village:

Splendid China Folk Village, som är den mest populära sevärdheten i Shenzhen, är en nöjespark som sedan år 2003 är delad i två delar; China Folk Culture Village och Miniature China. Miniature China erbjuder besökaren en tur runt Kina på en dag genom dess utställningar av miniatyrmodeller av landets främsta sevärdheter. Genom att besöka China Folk Culture Village får besökaren istället veta mer om landets många etniska grupper. Denna del av Splendid China Folk Village har diverse etniska miljöer med människor som är klädda i traditionella dräkter. Besökaren bjuds även på underhållning av olika slag, såsom dans- och musikuppträdanden.

Vare sig du är intresserad av historiska byggnader, vacker natur eller spännande kultur har Splendid China Folk Village någonting för alla. Även den matintresserade bör besöka denna nöjespark, då den erbjuder mat från många olika regioner i Kina.

Window of the World:

Denna nöjespark tar med besökaren till världens alla hörn på en och samma dag. Parken, som inte är särskilt stor, har omkring 130 replikor av många kända sevärdheter runt om i världen. Samtliga kontinenter finns representerade och parken bjuder förutom redan nämnda replikor även på diverse åkturer och kvällsunderhållning av olika slag, såsom dansföreställningar och fyrverkerier.
Några exempel på sevärdheter som finns representerade i Window of the World är Versailles, Eiffeltornet, Buckingham Palace, Acropolis, Notre Dame, Colosseum, Egyptens pyramider, Manhattan, Frihetsgudinnan och Grand Canyon. Parken har dessutom en liten safaripark.

För den som som vill prova på att använda pil och båge i enlighet med de amerikanska indianernas seder från förr i tiden, finns denna möjlighet. Det går även bra att åka slalom i parkens inomhusskidbackar. En annan möjlighet är att åka linbana genom en tropisk skog.

Happy Valley:

Med en yta på 350 000 kvadratmeter är detta Shenzhens största nöjespark. Sedan den öppnades upp i Shenzhen år 2002 har liknande nöjesparker öppnats upp i fyra andra städer i Kina, och fler är på gång. Shenzhens Happy Valley ingår därför numera i en kedja av nöjesparker.

Temat för denna nöjespark är elementen hav, land och luft och parken erbjuder sina besökare diverse attraktioner inom dessa områden. Happy Valley är indelad i nio olika områden med olika teman. Totalt erbjuder den besökaren omkring 100 olika spel för både vuxna och barn, samt uppträdanden av olika slag.

Fairy Lake Botanical Garden:

En av Kinas mest kända botaniska trädgårdar är Fairy Lake Botanical Garden, som ligger i en av Shenzhens östra förorter. Den byggdes år 1983 och fungerar som ett center för vetenskaplig forskning, utbildning och turism.

Fairy Lake Botanical Garden är en mycket vacker trädgård med unika kinesiska trädgårdsstilar. Det gynsamma klimatet och den bördiga jorden gör att många olika typer av växtarter trivs här; för närvarande finns fler än 6 200 stycken. Denna plats passar därför alla som älskar vacker natur.

Hela trädgården är indelad i sex följande områden: Heaven & Earth Area, Lake Area, Temple Area, Desert Landscape Area, Petrified Forest Area och Conifers och Azalea Area. Utspritt mitt ibland dessa områden finns klassiska kinesiska trädgårdsbyggnader, såsom olika typer av paviljonger och grottor. Vidare har Fairy Lake Botanical Garden ett fossilmuseum.

Stränder: Dameisha och Xiaomeisha

Dameisha och Xiaomeisha är två stränder som tillsammans bildar kustområdet i Dapeng Bay i Shenzhens Yantiandistrikt. Dessa vackra stränder kallas ibland för ”the Hawaii of the East” och de är populära både bland lokalbor och turister.

Dameisha är med en längd på 1.8 kilometer Shenzhens längsta strand. Xiaomeisha är betydligt kortare; ca 1 kilometer lång, och denna strand är särskilt känd för sitt rena badvatten. Detta betyder inte att Xiaomeisha är ett sämre alternativ för den som vill ta sig ett dopp, både Dameisha och Xiaomeisha är utmärkta badstränder.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina