Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Anhui > Blogg om Kina > Huangshan dag tre: i dalen

Huangshan dag tre: i dalen

05.10: Väckarklockan ringer, men eftersom vädret är precis som dagen innan beslutar vi oss för att sova vidare. Vaknar efter ett par timmar med en inte helt omärkbar värk i leder och muskler. Har nästan svårt att kliva upp ur sängen och att gå i trappor är inget som lockar. Tar linbanan ner och möts i dalen återigen av köer på upp till tre timmar med semesterfirare som ska upp på berget – trots att det är en helt vanlig tisdag. Att folk står ut.

Målet med denna dag är att ta oss till de gamla byarna Hóngcūn, Nánpíng och Xīdì som ligger i närheten. I dalen förhandlar vi med en taxichaufför som för några hundringar blir vår för dagen. Det går att åka buss mellan byarna men med ett tajt schema känns det bekvämare och mer effektivt att åka bil.

Hóngcūn (宏村)

Efter en timmes bilfärd där vi passerat oräkneligt antal teplantager är vi framme vid första stoppet som är Hongcun, en by från Songdynastin. Byn ligger vackert intill en liten sjö (Moon Pond) och har mängder med gränder att vandra i. Den lockar årligen till sig konststuderande från olika kringliggande universitet och den dagen vi var där satt studenter i nästan varenda gränd med stafflin och penslar.

I Hongcun finns också en stor marknad om du vill köpa souvenirer, som t.ex. te.

Nánpíng (南屏)

Nästa stopp är Nanping som påminner om Hongcun till stilen, men är betydligt mindre och med färre turister (vi var den enda som var där). I inträdesbiljetten ingick även en guide, som var trevlig men inte kunde ett enda ord engelska.

I byn finns många gamla tempel och byggnader med salar som ofta används för filminspelningar. Bland annat har delar av Crouching Tiger Hidden Dragon spelats in i Nanping. I vissa av byggnaderna hänger mängder med fotografier från olika filminspelningar. Vår guide berättade namnen på alla kända skådespelare. Jag kände inte till en enda.

Xīdì (西递)

Xidi har samma byggnadsstil som de Hongcun och Nanping, men var den by som gav bäst intryck. Xidi är från Tangdynastin 1045 e. Kr. och består idag av 124 hus som reflekterar det välstånd som dåtidens handlare som bosatte sig här hade. Det är svårt att sätta fingret på varför Xidi var bättre än de andra två byarna, men kanske för att den var mer välbevarad och lummig än de andra två. Bredvid byn finns en utkiksplats där man får en bra överblick.

Mitt emot huvudentrén till Xidi finns ett par restauranger. Om du ber personalen vänligt kan du få komma upp på deras hustak för att se och fota från en annan vinkel.

Det som är fascinerande med alla tre byarna är att de är fullt bebodda, så förutom alla turistshoppar som säljer souvenirer och mat (där allt är ”delicious” om du frågar en kines), får man oundvikligen ta del utav bybornas vardag. Det finns en del liknande byar och vattenstäder runt om Shanghai om du inte vill resa så här långt, men dessa är packade med turister och har ett högre tempo. Så om du ändå ska till Huangshan är det ett bra tillfälle att uppleva historiska byar.

Efter Xidi körde chauffören oss till Huangshan City (黄山市) som är den närmsta stad från berget som har flygplats och likaså enda skräpmatsrestaurangen (KFC) inom många mils radie. I Huangshan city tog vi resans sista fotmassage och koreansk middag på Old Street (Lǎo jīe / 老街) innan det var dags att åka till flygplatsen för vidare hemfärd till Shanghai.

Sammanfattningsvis var det tre toppendagar med bra väder och intressanta upplevelser och väl värt en resa. Många kinesiska städer är i allmänhet ganska tråkiga och devisen ”har man sett en har man sett alla” stämmer allt som oftast, så när jag reser i Kina föredrar jag att se och uppleva natur framför kinesiska städer. Bortsett från Hong Kong förstås.

Restips för dig som vill till Huangshan

  • Gå mot strömmen – De flesta som besöker berget (läs gruppresor) åker upp på förmiddagen för att senare åka ner samma dag. Det innebär långa köer och du kan förvänta dig att köa 3-4 timmar i varje riktning. Undvik köerna genom att åka upp på eftermiddagen och ner på förmiddagen.
  • Undvik högtiderna - Helger och allmänna helgdagar är det som mest folk. Åk dit vardagar om du har möjlighet.
  • Ta med varma kläder – Kvällar och morgnar är kalla och det blåser ofta.
  • Köp en karta – Längs med lederna finns skyltar, men de ger ingen överblick.
  • Gillar du att duscha varmt? Kontrollera att hotellet du bokar har varmvatten.
  • Kom ihåg solskyddskräm – vi glömde ta med oss och upptäckte att det inte går att köpa där. Däremot finns ett ofattbart utbud av hattar och kepsar.
  • Kaffe – Kineser är som bekant stora tedrickare och alla hotell erbjuder inte kaffe. Ta med Nescafé om du liksom jag behöver en kopp kaffe för att komma igång på morgonen.
  • Lämna barnen hemma – Huangshan är inte på något sätt barnvänligt. Det är krävande vandringar, farliga stup och låga räcken.

Priser angivna i RMB

  • Buss (enkelbiljett): 148, restid ca sex timmar från Shanghai
  • Flyg (enkelbiljett): 700, flygtid ca en timme från Shanghai
  • Hotell på berget (dubbelrum per natt): ca 800
  • Linbana (enkelbiljett): 80
  • Inträde Huangshan: 230
  • Inträde Hongcun: 104
  • Inträde Nanping: 43 (inkl. guide)
  • Inträde Xidi: 104
  • Dagshyra av bil med chaufför: 400
  • Mat: Räkna med att allt är tre gånger dyrare än du är van vid (en klassiker som fanqie chaodan kostar 68 RMB).

Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina