Visum till Kina

Visum till Kina får du enkelt genom
att fylla i en blankett och skicka in den
med posten tillsammans med ditt pass
och ett foto. Ungefär en vecka senare får du
tillbaks ditt visum med posten. Klicka här
för att söka visum.

Hem > Affärer > Vad du måste tänka på när du besöker en fabrik i Kina

Vad du måste tänka på när du besöker en fabrik i Kina

Är flyget bokat och visumet fastklistrat i passet? Då är det dags att planera för vad exakt som skall göras väl på plats i fabriken. I denna artikel förklarar Fredrik Grönkvist 6 saker du måste tänka på under ett fabriksbesök i Kina.

Om Fredrik Grönkvist

Fredrik Grönkvist är medgrundare till Asiaimportal (HK) Limited och har under många år varit verksam i Shanghai och är nu baserad i Hong Kong. I Hong Kong utvecklar de webbplatsen ComplianceGate.com, där e-handlare och tillverkare världen över kan hitta gratis guider och onlineverktyg för att förstå produktsäkerhetskrav inom EU, USA, Kina och Australien.

1. Kan de verkligen tillverka er produkt?

Den kanske största anledningen att besöka en eventuella fabrik i Kina är att ni då får chansen att gå igenom produktens design och material. När du sitter mitt emot fabrikens ingenjörer och managers är det betydligt enklare att få raka svar på eventuella problem med din produkt och design.

Försöker du göra samma sak via e-post eller Wechat kan det ta veckor att reda ut minsta detalj, när det kan avklaras på en kvart väl på plats.

2. Välj material på plats

Vissa saker, exempelvis dimensioner, är enkla att kommunicera i exakta termer. Dock kan det vara betydligt svårare att tydligt definiera vilken typ av t-shirt tyg eller läder för en väska man önskar.

Detta kan avklaras väldigt snabbt på plats i en fabrik, och därtill kan ni samtidigt få aktuell information om priser och kvantitetskrav – vilket skiljer sig åt mellan olika material.

Visserligen går det att beställa prover och få dem levererade via DHL, men det är verkligen “hit and miss”. Därtill kostar DHL leveranser från flera fabriker sammanlagt lika mycket som en flygbiljett till Kina.

3. Är de villiga att prisförhandla?

Kinesiska fabriker är i regel alltid villiga att prisförhandla, och det är betydligt enklare att göra detta på plats än genom att skicka en massa mejl. Nedan följer ett par taktiker du kan använda för att sänka priset:

A. Påstå att en leverantör har gett er ett lägre pris (ange en specifik siffra)

B. Ange ett specifikt målpris (target price) som leverantören måste möta

C. Fråga leverantören vad som krävs för att priset skall sänkas till X USD

4. Förstår de produktsäkerhetskraven inom EU?

Som importör i Sverige är det ert ansvar att produkten möter de krav som finns inom EU på produktsäkerhet och kemikalier. Långt ifrån alla tillverkare i Kina, och andra länder i Asien, har koll på vilka krav som ställs inom EU.

Väl på plats måste ni således fråga leverantörens representanter om de:

A. Känner till de regleringar som gäller för produkten inom EU

B. Om de har testrapporter som bevisar att de sedan tidigare tillverkat produkter som möter de krav som finns inom EU.

5. Hur ser det ut i fabriken?

Ser fabriken ut som en soptipp utan pågående produktion? Då kan du packa väskan och åka vidare. Har de pågående tillverkning och ett lager fyllt med kartonger som är på väg att skickas ut? Då ser det bättre ut.

6. Boka in en tolk

De flesta kinesiska fabriker har idag representanter som kan kommunicera på engelska. Dock kan en tolk ändå hjälpa till med vissa tekniska termer och assistera med resan i helhet. När ni väl lämnar fabriken för att åka vidare till nästa är det en stor hjälp att ha en lokal person på plats som kan boka en taxi och hjälpa er att checka in på närmaste hotell.


Artikeln postad av

Skriv en kommentar

Foton och bilder från Kina